P4 Väst

(Scrolla ner och välj avsnitt)

 • Fyrhjulingsolycka – skadad förd med helikopter till sjukhus
  av P4 Väst 2018-08-14 kl. 16:38

  En fyrhjulingsolycka i Uddevalla.Lyssna: Mattias Björk: Medelålders manEn fyrhjuling hittades i diket vid Lane strax efter 16.00 under tisdagen. Näst intill låg föraren – medvetslös.Innan klockan 16.00 kom larmet om en singelolycka med fyrhjuling som skett på länsväg 172. Fyrhjulingen låg i diket och en man i fyrtioårsåldern hittades, han var medvetslös. – Det är oklart vad som förorsakat olyckan, säger Mattias Björk, styrkeledare på räddningstjänsten i Uddevalla. Vägen fick stängas av för en stund när räddningstjänsten kallade på ambulanshelikopter. – Han var medvetslös under hela insatsen, och sedan flögs han iväg, säger Mattias Björk. Ambulanshelikoptern hämtade den allvarligt skadade mannen och flög till Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg. Vid 19-tiden under tisdagskvällen meddelade Sahlgrenskas pressjour att mannens tillstånd var livshotande. Fyrhjulingen är tagen i beslag för teknisk undersökning. Text:Helena Jönssonhelena.jonsson@sverigesradio.se0522-67 00 25 Intervju: Dino Jasarovicdino.jasarovic@sverigesradio.se0522-67 00 12

 • Tanums politiker pratar om sina viktigaste frågor – på 30 sekunder
  av P4 Väst 2018-08-14 kl. 16:19

  Timglaset som användes under momentet Stafetten.Lyssna: Tanums politiker pratar om sina viktigaste frågor – på 30 sekunderPå tisdagseftermiddagen direktsände P4 Väst med Marcus Gorne och Anna Silfverstolpe i spetsen från Grebbestad där de ledande politikerna i Tanum fick svara på frågor inför valet.I momentet stafetten fick varje parti 30 sekunder var på sig att locka väljare och moderaten och kommunalrådet Liselott Fröjd inledde. Marcus Gorne och Anna Silfverstolpenyheter.vast@sverigesradio.se0522-67 00 25

 • JUST NU I P4 VÄST: Tanums politiker svarar på frågor inför valet
  av P4 Väst 2018-08-14 kl. 15:04

  Tärningen och timglaset sätter tonen för det Kommunpolitiska spelet.I dag sänder P4 Väst från Grebbestad där kommunpolitiker i Tanum svarar på frågor från väljare, programledare och varandra.Marcus Gorne och Anna Silfverstolpenyheter.vast@sverigesradio.se0522-67 00 25

 • Pappa på Kronogården: Vi har redan flytt från ett krig
  av P4 Väst 2018-08-14 kl. 14:10

  Vandaliserad busshållplats efter nattens oroligheter på Kronogården.Lyssna: Pappa i Kronogården: Vi har redan flytt från ett krigEn pappa i Kronogården är orolig för sina barns framtid.Däcken brann under natten och familjen vaknade upp till krossade fönsterrutor på Kronanskolan. En pappa som vill vara anonym berättar om sina känslor om det som hänt. – Det är ju inga barn det här, de ska ju vara inne och sova vid 23-tiden. Det är ungdomar helt klart, säger pappan till P4 Väst. Text:Helena Jönssonhelena.jonsson@sverigesradio.se0522-67 00 25 Ljud:Dino Jasarovicdino.jasarovic@sverigesradio.se0522-67 00 25

 • Första grillningen på tre veckor
  av P4 Väst 2018-08-14 kl. 13:21

  Grillnörden Martin Söderström med tre av sina sju grillar. Lyssna: Första grillningen på tre veckorI dag klockan nio blev det åter igen tillåtet att grilla på egen tomt. Något som Martin Söderström var snabb med att fixa.I dag klockan nio upphävde länsstyrelsen i Västra Götaland eldningsförbudet på egen tomt. Något som grillentusiasten Martin Söderström välkomnade efter tre veckor utan nån grillning. Han har en vecka kvar av sin semester som han och familjen spenderar i sin sommarstuga i Ingelstorp vid Öresjö. När klockan slog prick nio, tände Martin Söderström på sin grill som han gjort i ordning och förberett köttet som skulle läggas på. – Jag förstår nu känslan hos dem som väntat på älgjakt eller hummerfisket, även om jag bara väntat i tre veckor, så är detta helt fantastiskt nu, säger Martin Söderström. Joakim Nilssonjoakim.nilsson@sverigesradio.se0522-67 00 25

 • Rawan, Kronogården: "Det är sorgligt att se det här"
  av P4 Väst 2018-08-14 kl. 12:20

  Rawan Marouni såg från balkongen på Kronogården hur hennes pappas och brors bilar brann upp.Lyssna: Rawan Marouni, Kronogården: "Det är sorgligt att se det här"Ett 100-talet bilar sattes under natten till tisdagen i brand runt om i Västsverige. Värst drabbat blev delar av Göteborg och bostadsområdet Kronogården i Trollhättan.Rawan Marouni såg från sin balkong på Lantmannavägen på Kronogården hur hennes pappas och brors bilar brann upp. – Det är sorgligt att se det här. Det blir att man drar över det över alla invandrare, och det är inte alls så, vi är också invandrare och vi har också drabbats av det här, säger Rawan Marouni. Intervju:Tommy Östertommy.oster@sverigesradio.se0522-67 00 25 Text:Skoob Salihiskoob.salihi@sverigesradio.se0522-67 00 25

 • Polisen omhändertog ungdomar under natten
  av P4 Väst 2018-08-14 kl. 11:15

  Ungdomar omhändertogs under natten till tisdag, de var kända sedan tidigare av polisen, säger Hans Lippens, presstalesperson på polisen.Lyssna: Lippens om omhändertagandeNär bränderna rasade och fönsterrutor krossades tog polisen hand om vissa ungdomar och skjutsade hem dem.– Vi har skjutsat hem ungdomar under natten och kört hem dem till sina föräldrar, de som är under 18 år, säger Hans Lippens till P4 Väst. Under natten har ungdomar som är kända av polisen sedan tidigare hört av dem och även föräldrar har pratat med polisen. – Vi har ingen gripen och ingen misstänkt, säger Hans Lippens. Under dagen genomför polisen fortsatta förhör och underrättelsearbete, och samlar material som foton och filmer och vittnesuppgifter. Helena Jönssonhelena.jonsson@sverigesradio.se0522-67 00 25

 • Kvinnan släppt i misstänkt Hogtorpsmord
  av P4 Väst 2018-08-14 kl. 10:29

  En man hittades på en bensinstation i Hogstorp.Lyssna: Kvinna släppt i misstänkt mord HogstorpDen kvinna i 55-årsåldern som anhölls misstänkt för inblandning i mordet i Hogstorp har släppts. Men mannen häktades för rån och vållande till annans död.I lördags hittades en man 65-årsåldern död vid en bensinstation i Hogstorp i Uddevalla. Två personer, en kvinna 55-årsåldern och en man i 35-årsåldern, anhölls senare misstänkta för mord.  Nu har kvinnan släppts.  – Hon släpptes sent på måndagen, formellt är hon fortfarande misstänkt, säger Sten-Rune Timmersjö, chef för grova brottsroteln i Trollhättan.  Mannen häktades under tisdagen, men inte för mord. I stället har brottsmisstanken ändrats till rån och vållande till annans död.  Det är fortfarande oklart hur mannen dött. Senare i veckan ska kroppen obudceras.  Den misstänkte mannen förnekar brott.  Richard Veldrerichard.veldre@sverigesradio.se0522 - 670043

 • Få brännmaneter denna sommar
  av P4 Väst 2018-08-14 kl. 10:09

  Röd brännmanet.Lyssna: Få brännmaneter den här sommarenDet har inte varit särskilt många brännmaneter den här sommaren. Det beror på att maneterna inte trivs lika bra i varmt vatten som vi gör.– När det blir varmt i vattnet lägger sig brännmaneterna på djupet, säger Peter Tiselius, stationschef på Kristineberg i Fiskebäckskil. Men i och med väderomslaget börjar de röra på sig. – Det kommer upp till grundare vatten när det blir svalare i vattnet. Susanne Nobel och Peter Olssonnyheter.vast@sverigesradio.se 0522-67 00 25

 • Yusuf Abdullahi (C): Jag är rädd och har fått nog
  av P4 Väst 2018-08-14 kl. 10:02

  Yusuf Abdullahi bor i Kronogården.Lyssna: Yusuf i Kronogården: Jag vill flyttaYusuf Abdullahi, aktiv i Centerpartiet, hörde smällar vid 21-tiden i går. Efter två timmar kom det fler smällar och han såg bränder.Det blev ingen lugn och ro för Yusuf Abdullahi när han kom hem från  jobbet. – Jag har inte sovit en timma i natt, nu ska jag iväg på jobbet. Jag har funderat på att flytta. Jag tror att det blir så. Jag känner mig rädd. Jag vågar inte gå ut på kvällen. Jag älskar Kronogården men det går inte längre, säger Yusuf Abdullahi som kandiderar för kommunfullmäktige för Centerpartiet. Han tycker att politiker gör det de kan, att de har satsat på området. – Vi har fått resurser till polisen. Vi har ordningsvakter och trygghetsvandrare men föräldrar måste ansvar för sina barn och ungdomar. Politiker måste prata med medborgare och jobba tillsammans på ett effektivt sätt och bygga ett bra samhälle, säger Yusuf Abdullahi. Ljud:Tommy Östertommy.oster@sverigesradio.se0522-67 00 25 Text: Helena Jönssonhelena.jonsson@sverigesradio.se0522-67 00 25

 • Minderåriga omhändertogs av polis – se rapporteringen om oroligheterna på Kronogården
  av P4 Väst 2018-08-14 kl. 08:46

  Undersköterskan Mira vågar inte jobba natt längre efter oroligheterna på Kronogården.Omkring 100 bilar har satts i brand i Västsverige under natten till tisdagen. Göteborg och Trollhättan är de mest utsatta områdena enligt polisen.På Kronogården i Trollhättan sattes sju bilar i brand enligt Räddningstjänsten. Skoob Salihiskoob.salihi@sverigesradio.se0522-67 00 25

 • Polisen: Kan vara organiserat via sociala medier
  av P4 Väst 2018-08-14 kl. 08:07

  Polisen samlades under nattens upplopp i Kronogården i Trollhättan. Till höger Hans Lippens, presstalesperson PolisenLyssna: Polisen: Kan vara organiserat via sociala medierHans Lippens, polisens presstalesperson, säger att nattens bränder i Västsverige rubriceras som "våldsamt upplopp".På Kronogården i Trollhättan sattes sju bilar i brand enligt Räddningstjänsten. Det fanns maskerade personer och det brann både i bilar, terrängen och i lastpallar. Stenkastning förekom också under natten. – Vi kan inte utesluta att det är kordinerat men det är inget vi vet än så länge. Det kan ha förekommit en viss spridning via sociala medier, säger Hans Lippens, presstalesperson hos polisen. – Vi får se vad vi får in för underrättelseuppslag under dagen, säger Hans Lippens. Vägar har blockerats med brinnande bildäck. Kronogårdens skola har fått sina fönster krossade, samt busskurer har demolerats enligt vittnen som P4 Väst har pratat med. – Om man tittar jurdiskt på det här så kallar vi det för våldsamt upplopp, säger Hans Lippens. Text: Helena Jönssonhelena.jonsson@sverigesradio.se0522-67 00 25 Ljud:Susanne Nobel & Peter Olssonnyheter.vast@sverigesradio.se0522-67 00 25

 • 100 bilbränder i Västsverige i natt – Trollhättan särskilt utsatt
  av P4 Väst 2018-08-14 kl. 07:19

  Polis på plats på Kronogården i natt.Lyssna: Räddningstjänsten om bibränder på KronogårdenOmkring 80 bilar har satts i brand i Västsverige. Göteborg och Trollhättan är de mest utsatta områdena, skriver polisen.På Kronogården i Trollhättan sattes sju bilar i brand enligt Räddningstjänsten. – Det fanns maskerade personer och det brann både i bilar, terrängen och i lastpallar, säger Simon Wilner som är inre befäl på Räddningtjänsten i Norra Älvsborg.  Enligt polisen var en större grupp på mellan 30 och 40 ungdomar inblandade i händelserna. De satte även eld på lastpallar, blockerade vägar och kastade sten mot polis och polisfordon. Även Krongårdens skola och busskurer utsattes för skadegörelse med krossade fönster och glas. Peter Olsson & Susanne Nobelnyheter.vast@sverigesradio.se0522 - 67 00 25

 • Ålgräs och alger gynnas av sommartorkan
  av P4 Väst 2018-08-14 kl. 06:06

  Kerstin Johannesson kan se positiva effekter av torkan i havet och i sjöar.Lyssna: Kerstin Johannesson: "Ålgräs och alger har fått en bättre skjuts i år"Vattnet har varit ovanligt klart denna sommar och det är positivt för det marina livet eftersom det betyder att färre näringsämnen läcker ut.Siktdjupet har varit upp till 15 meter i sommar enligt de mätningar som gjorts på Tjärnö marinbiologiska station. Så klart vatten är det inte ofta och det innebär att vissa växter och djur i havet haft bättre förutsättningar i sommar. – Normalt kommer det ut mycket näringsämnen, kväve och fosfor så havet har fått mycket mindre gödning än vad vi brukar få, säger Kerstin Johannesson, professor i marin ekologi vid Göteborgs Universitet. Kerstin Johannesson har iakttagit att det inte varit samma påväxt på alger denna sommar och det har varit positivt för arten. Hon menar att det betydelsefulla och minskande beståndet av ålgräs i grunda vikar också haft det mera gynnsamt under den långa torrperioden i år och det finns fler fördelar med torkan. – Vi har inte haft några algblomningar i år och då blir vattnet inte lika grumligt och ljuset når ner djupare, säger Kerstin Johannesson. På östkusten har det ju varit lika torrt men där har det varit algblomningar men det beror på att det är organismer som inte är beroende av kväve eftersom de kan ta upp kvävet direkt ur luften. Jörgen Winklernyheter.vast@sverigesradio.se 0522-67 00 25

 • Bilbränder i Kronogården
  av P4 Väst 2018-08-14 kl. 00:11

  Flera bilar brann även på Frölunda torg i GöteborgLyssna: Ulla Brehm presstalesperson om bilbrändernaKronogården i Trollhättan var en av flera platser i landet där bilar sattes i brand under kvällen. Det brann även i bland annat Göteborg och Helsingborg. – Det är maskerade ungdomar. Det är grupper om fem-sex på något ställe och åtta på något annat. Vi kan inte utesluta att det finns en koppling mellan händelserna, säger polisens presstalesperson Ulla Brehm. Strax innan klockan 21 under måndagskvällen kom de första larmen. Kort därefter kom ytterligare flera larm om fordonsbränder på olika platser i Göteborg. Totalt har räddningstjänsten haft runt 40 brandmän ute på olika fordonsbränder. Vid 22-tiden ska de flesta insatser dock övergått till eftersläckningsarbete, enligt räddningstjänsten. Polisen har i skrivande stund inte gripit någon, men man anser sig ha ett gott spaningsläge. – Vi har många spaningsuppslag att gå på, vi har flera som har filmat och fotat de här ungdomarna, säger presstalesperson Ulla Brehm. Henrik Janssonhenrik.jansson@sverigesradio.se P4 Västp4vast@sverigesradio.s

 • Politiker i Strömstad pratar om sina viktigaste frågor – på 30 sekunder
  av P4 Väst 2018-08-13 kl. 16:45

  Lyssna: Strömstadspolitikernas viktigaste frågor – på 30 sekunderPå måndagseftermiddagen direktsände P4 Väst med Marcus Gorne och Anna Silfverstolpe i spetsen från torget i Strömstad där de lokala politikerna fick svara på frågor inför valet.I momentet stafetten fick varje parti 30 sekunder var på sig att locka väljare och Liberalernas Lars Tysklind inledde. Marcus Gorne och Anna Silfverstolpenyheter.vast@sverigesradio.se0522-67 00 25

 • Isabella Lövin (MP): Mer måste göras för miljön
  av P4 Väst 2018-08-13 kl. 13:40

  Isabella Lövin (MP) vid Sven Lovén centrum för marin infrastruktur på Skaftö.Lyssna: Isabella Lövin (MP): Mer måste göras för miljönMiljöpartiets ena språkrör besökte under måndagen Sven Lovén centrum för marin infrastruktur.Där pratade hon bland annat om regeringens satsning på över 12 miljoner kronor över två år på strandstäd längs Bohuskusten. – Vi behöver göra mycket på internationell nivå för att stoppa plasten vid källan, säger Isabella Lövin (MP). Har Miljöpartiet gjort tillräckligt på fyra år? – Vi har gjort en mycket stor, historisk satsning där vi satsar 600 miljoner i år och ökar på under kommande år, säger Isabella Lövin (MP). Text: Skoob Salihiskoob.salihi@sverigesradio.se0522-67 00 25 Intervju:Richard Veldrerichard.veldre@sverigesradio.se0522-67 00 25

 • Terrängbrand i Trollhättan släckt
  av P4 Väst 2018-08-13 kl. 13:08

  ARKIVBILD.Det brann i Lagmansered i Trollhättans kommun.Enheter från två brandstationer var på plats för att släcka och marken är sedan halv två på eftermiddagen återlämnad till markägaren. Det är oklart vad som startat branden. Det rörde sig om en mindre gräs- eller markbrand.   Skoob Salihiskoob.salihi@sverigesradio.se0522-67 00 25

 • Grillförbudet hävs i morgon
  av P4 Väst 2018-08-13 kl. 12:42

  Grillförbudet hävs på tisdag.Länsstyrelsen har beslutat att grillningsförbudet på egen tomt hävs i morgon tisdag klockan 9.Detta efter att Länsstyrelsen har samrått med länets räddningstjänster. Skoob Salihiskoob.salihi@sverigesradio.se0522-67 00 25

 • JUST NU I P4 VÄST: Strömstadspolitiker spelar Kommunpolitiska spelet
  av P4 Väst 2018-08-13 kl. 10:57

  Tärningen som används under turnén.I dag sänder P4 Väst från Strömstad där lokala politiker svarar på väljarnas, programledarnas och varandras frågor inför valet.Marcus Gorne och Anna Silfverstolpenyheter.vast@sverigesradio.se0522-67 00 25

Känsliga uppgifter? Tipsa säkert med Radioleaks!