P4 Väst

(Scrolla ner och välj avsnitt)

 • Solel på camping ska locka gröna turister
  av P4 Väst 2019-09-16 kl. 14:37

  Hustaken på Ramsviks Camping ska täckas av solceller.Lyssna: Solel på camping ska löcka gröna turisterRamsviks campingplats utanför Hunnebostrand satsar på solenergi. När de nya solcellerna är installerade är de en av Bohusläns största solelsproducenter.– Vi blir den svenska turistanläggning som producerar mest solel och en av de största solelsanläggningarna i Bohuslän, berättar Torbjörn Backlund som driver campingen. Solcellerna kommer att leverera el som motsvarar campingens årsförbrukning. – Det är både ekonomiskt gynnsamt och en bra marknadsföring för turister med miljöintresse, säger Torbjörn Backlund. Peter Olssonnyheter.vast@sverigesradio.se0522 - 670025

 • Åmål skramlade pengar för att rädda bryggeri
  av P4 Väst 2019-09-16 kl. 11:14

  Lyssna: Ralf Ek i Åmål fick 30 tusen att bygga bryggeriRegn förstörde Ralf Eks bryggeri i Åmål. När han funderade på att sluta klev kommuninvånarna in och skramlade pengar, trettiotusen insamlade kronor senare kan han nu fortsätter brygga öl.– För mig är detta otroligt. Det är ju en hobby, andra spelar golf och jag brygger öl. Att det skulle betyda så mycket för någon annan har jag inte ens tänk på, säger Ralf Ek. Trettiotusen kronor var summan som Åmåls livsnjutarsällskap samlade in via sociala medier. Vid sidan av det har två andra, anonyma personer, donera tio tusen. Allt för att Ralf Ek skulle fortsätta sin verksamhet. – Hade inte pengarna kommit så hade jag slutat. Jag vet inte vad jag ska säga, ett tack räcker inte, berättar Ralf Ek. Verksamheten beräknas vara igång igen redan under oktober månad. Tommy Öster och Jimmie Scheweniusgomorron.vast@sverigesradio.se0522 67 00 25

 • Dödade sin make – döms till fängelse för dråp
  av P4 Väst 2019-09-16 kl. 11:07

  Lyssna: expert om lysekilsdomKvinnan i 70-årsåldern dödade sin make i Lysekil. Nu döms hon till två års fängelse för dråp.Det var i början av april som polisen larmades till en lägenhet i Lysekil. På platsen hittades den äldre mannen död, och kvinnan skadad. Kvinnan som är i 70-årsåldern berättade att hon och maken ville dö tillsamman. Därför hade hon dödat maken av bamhärtighetsskäl, men sen själv misslyckats ta sitt eget liv. I rättegången har åklagaren hävdat att maken inte var kapabel att själv besluta om att avsluta sitt liv på grund av sjukdom. Därför menade han att kvinnan borde dömas till tio års fängelse för mord, men kvinnans advokat Tommy Nilsson ville att kvinnan ska dömas för dråp till ett betydligt kortare straff. – Det hon var mest besviken över var att hon överlevde själv, hon ville dö samtidigt som mannen, säger advokaten Tommy Nilsson. Uddevalla tingsrätt går alltså på försvarets linje, och dömer kvinnan till fängelse i två år för dråp. Richard Veldrerichard.veldre@sverigesradio.se0522-67 00 43 Anna Silfverstolpeanna.silfverstolpe@sverigesradio.se0522-67 00 74

 • Bil och lägenhetshus i Uddevalla har beskjutits
  av P4 Väst 2019-09-16 kl. 10:33

  Lyssna: Mordförsök uddevallaEtt lägenhetshus och en bil besköts i östra Uddevalla natten till måndagen. Polisen säger nu till P4 Väst att det misstänkta mordförsöket kan ha riktats mot en specifik person.Vid bilen hittade polisen också ett flertal tomhylsor som togs i beslag. Platsen har spärrats av för teknisk undersökning och en förundersökning gällande försök till mord har inletts. Ingen person ska ha varit på platsen när polisen kom dit. Sten-Rune Timmersjö, chef för avdelningen för grova brott i Fyrbodal, säger till P4 Väst att nattens skottlossning i Uddevalla kan vara riktad mot en specifik person och att personen ifråga ännu inte har hörts. Polisen har inlett en förundersökning om försök till mord, alternativt försök till dråp. Polisen har ingen misstänkt för mordförsöket. Dino Jasarovicdino.jasraovic@sverigesradio.se0522-67 00 12

 • Kritik: För dålig information när Tshibanda sades upp
  av P4 Väst 2019-09-16 kl. 10:15

  Lyssna: Vänsterpartiets kritik om avsättandet av kommundirektörInformationen till kommunstyrelsens ledamöter i Vänersborg om varför kommundirektören Pascal Tshibanda sas upp var dålig, det menar vänsterpartisten James Bucci.Det var i början på september som Vänersborgs kommundirektör Pascal Tshibanda sades upp från sin tjänst med omedelbar verkan. Vänersborgs kommunalråd Benny Augustsson (S) sa då till P4 Väst att det handlade om bristande förtroende, men ville inte gå in vidare på varför Tshibanda sades upp. Enligt James Bucci (V) var alltså informationen till de andra i kommunstyrelsen också för dålig och han vill nu att rutinerna för att tillsätta och avsätta kommundirektören ses över. Anna Silfverstolpeanna.silfverstolpe@sverigesradio.se0522-67 00 74

 • Lärare slår larm: hot och våld på skola i Färgelanda
  av P4 Väst 2019-09-16 kl. 08:09

  Lyssna: Arbetsmiljöanmälan mot FärgelandaskolaPersonal på en skola i Färgelanda kommun har under en längre tid varit utsatta för hot och våld, enligt Lärarnas Riksförbund. Nu anmäler facket skolan till Arbetsmiljöverket.Arbetsmiljöombudet menar i sin anmälan att arbetsgivaren inte har gjort tillräckligt för att stoppa problemen. Bland annat är de oroliga för en gravid medarbetares säkerhet. Hon har jobbat ensam och ska ha varit utsatt för flera incidenter med hot och våld. Av skolledningens senaste svar framgår att man tvingades till akuta åtgärder efter en händelse den 22 augusti, men facket är inte nöjda med de åtgärder och den handlingsplan som skolan har gjort. Kommunens barn- och utbildningschef Anna Gunnervik säger till P4 Väst att hon inte vill gå in närmare på vad som hänt av hänsyn till de inblandade, men hon förklarar att kommunen kommer att ge personalen extra utbildning för att kunna hantera barn med särskilda behov. – Vi behöver också vara noga med att se till att personalen aldrig ska arbeta ensam, utan att det ska finnas flera kollegor som stöd när  sådana här situationer uppstår, säger Anna Gunnervik. Cecilia BergilCecilia.bergil@sverigesradio.se0522-67 00 26

 • Expert: Flera oklarheter om Lysekilsmordet
  av P4 Väst 2019-09-16 kl. 07:25

  Lyssna: Dom LysekilsmordDen äldre kvinnan i Lysekil menar att hon dödade sin make av barmhärtighet. Åklagaren vill att hon döms till 10 års fängelse för mord.Det var i början av april som hemtjänsten hittade den äldre mannen död i sin säng i Lysekil. Frun berättade att paret kommit överens om att dö tillsammans. Därför hade hon dödat sin make, men hon misslyckades med att ta sitt eget liv. Åklagaren yrkar på att den äldre kvinnans döms för mord till 10 års fängelse. Advokaten yrkar på ett betydligt lägre straff. Fallet i Lysekil är snarlikt ett fall utanför Trelleborg i våras. Då dömdes en man i 90-årsåldern för att ha dödat sin svårt sjuka fru till ett års fängelse. Då menade tingsrätten att det var tydligt att kvinnan ville dö. Men i Lysekilsfallet är det flera frågetecken om mannen faktiskt ville dö eller inte. Därför tror rättsexperten Sven-Erik Alhem på ett högre straff än i Trelleborg. – Jag tror att tvekan om hans viljeinriktning gör att man ser detta annorlunda än i Trelleborg.  P4 Väst har tidigare kunnat avslöja att flera allvarliga fel begåtts veckorna och dagarna som ledde fram till mordet. Det äldre paret försökte avsluta sina liv tidigare under våren. Men trots att kvinnan på sjukhus berättade om att hon försökt döda sin make anmäldes det aldrig till polisen. När en kommunanställd i Lysekil ville anmäla mordförsöket till polisen blev det nej, polisen hänvisade till att vårdpersonal på sjukhus var tvungen att göra det. Båda händelserna utreds nu internt för att se exakt vad man gjort fel. Richard Veldrerichard.veldre@sverigesradio.se0522-67 00 43

 • Ljungskile stormar vidare mot Superettan efter ny seger
  av P4 Väst 2019-09-15 kl. 19:54

  ArkivbildLjungskile vann igen på söndagseftermiddagen. 1-0 mot Tvååker innebär lagets femte raka seger och laget leder division 1 södra med elva poäng. Oddevold förlorade samtidigt sin match mot serietvåan Landskrona Bois.Erik Bergströmerik.bergstrom@sverigesradio.s

 • Uppgörelse utanför Torp under söndagen
  av P4 Väst 2019-09-15 kl. 19:19

  Lyssna: bråk uppdateradTvå gäng med ett trettiotal personer ska ha drabbat samman på en parkeringsplats utanför Torp men polisen larmades och lugnade ner stämningen.Ett vittne som larmade polisen ska ha sett tre pistoler och knivar. Flera polispatruller kallades till platsen och beslagtog två Soft air guns på plats. Sammanlagt var det ett trettiotal som bråkade, varav det ena gänget var dubbelt så många. Polisen förhörde personer på plats och en anmälan om olaga hot är upprättad. Enligt Thomas Fuxborg, polisens presstalesperson var bråket en förlängning av ett bråk som påbörjades i fredags vid ett slagsmål. Pia Marie Wehrlingpia-marie.wehrling@sverigesradio.se0522-67 00 31

 • Tågsträcka avstängd resten av dygnet
  av P4 Väst 2019-09-15 kl. 16:08

  Lyssna: tågstopp väst Nedfallna träd och hårda vindar påverkar tågtrafiken på flera håll i Bohuslän. Vid 16-tiden var det stopp på två sträckor och tågen mellan Mundekal och Strömstad är inställda dygnet ut.Erik Bergströmerik.bergstrom@sverigesradio.s

 • Hunnebostrands brandmän bäst i test
  av P4 Väst 2019-09-15 kl. 12:49

  Lyssna: Hunnebostrands brandmän vann tävlingNär brandmän från Bohuslän övade och tävlade i flera olycksmoment var det styrkan från Hunnebostrand som lyckades allra bäst.Brandkårsövningen pågick vid Tanumstrand under lördagen. Hunnebostrans brandmän vann för tredje året i rad. Marie Mattssonmarie.mattsson@sverigesradio.se0522-67 00 39

 • Hårda vindar stoppade trafiken
  av P4 Väst 2019-09-15 kl. 08:26

  Lyssna: Sara Lindström trafikverket om stormDet blåsiga vädret skapade stopp i tågtrafiken och Uddevallabron är stängdes av för tung trafik.Förutom träd som vält och några stopp i bil- och tågtrafiken så var det inga allvarligare konsekvenser inrapporterade efter det blåsiga vädret i helgen. – Det har ju varit stökigt både på vägarna och järnvägen men nu på måndag förmiddag så flyter det på i trafiken, säger Sara Lindström mediekommunikatör Trafikverket. SMHI gick i helgen ut med en klass 1-varning för hårda västliga vindar över Bohuslän och Dalsland. – Det kommer att blåsa upp till 24 m/s, säger SMHI:s meteorolog Henrik Reimer. Samuel Stålrossamuel.stalros@sverigesradio.se0522-67 00 25 Ida Flöjsbonida.flojsbon@sverigesradio.se0522- 67 00 55

 • Maskerad person rånade 15-åring på mobiltelefon
  av P4 Väst 2019-09-15 kl. 07:45

  Lyssna: Pojke rånades på mobiltelefonSent på lördagskvällen rånades en pojke i 15-årsåldern i Lilla Edet. Rånaren var maskerad och hotade med både kniv och ett pistolliknande föremål.Enligt polisen hade rånaren en vit mask på sig. Pojken som rånades fick inga skador. Polisen har skrivit en anmälan om rån, men har inte gripit någon misstänkt. Marie Mattssonmarie.mattsson@sverigesradio.se0522-67 00 39

 • Lödöse/Nygård säkrade sin plats i ettan
  av P4 Väst 2019-09-15 kl. 06:58

  Lyssna: Spelare om Lödöses säkrade kontraktLödöse/Nygård spelade oavgjort mot Skövde och säkrade sin plats i division ett.Matchen mellan Lödöse/Nygård och Skövde slutade 2-2 på lördagseftermiddagen. Det betyder att Lödöse-laget, som är nykomlingar i division ett norra Götaland, får spela vidare där även nästa säsong. – Det är så himla grymt av allihopa att vi fixar detta, säger spelaren Matilda Bertilsson. IK Rössö som spelar i samma division vann sin lördagsmatch mot Gautiod med 3-2. Skoftebyn förlorade mot Göteborgs DFF med 0-2. IK Rössö ligger tvåa i tabellen, Skoftebyn på plats åtta, och Lödöse/Nygård på plats nio. Marie Mattssonmarie.mattsson@sverigesradio.se0522-67 00 39

 • Förlust för FC Trollhättan
  av P4 Väst 2019-09-14 kl. 18:00

  Lyssna: MultiTrack -> Namnlös Oscar TrollhattanFörlust för FC Trollhättan med 2-0 när de spelade borta mot göteborgslaget Utsiktens BK i Division 1. Laget ligger nu på en femte plats i tabellen och kan få det svårt att kvala in till Superettan.P4 Västp4vast@sverigesradio.s

 • Elvira åkte till månen i Trollhättan
  av P4 Väst 2019-09-14 kl. 13:55

  ElviraLyssna: InnovatumI juli var det 50 år sedan den första månlandningen, det firas med en rymdhelg på Innovatum science center i Trollhättan.Rymdveckan i Västsverige har precis startat. Det är en vecka med massa aktiviteter som kan kopplas till rymden eftersom man vill uppmärksamma att det är 50 år sedan människan landade på månen för första gången. På Innovatum Siance center i Trollhättan händer det grejer på detta tema. – Barnen lär oss mer om rymden, säger ledaren Emelie Cesar. Ida Flöjsbonida.flojsbon@sverigesradio.se0522- 67 00 55

 • Lödöse/Nygård kan säkra plats i division ett
  av P4 Väst 2019-09-14 kl. 10:55

  Lyssna: Matilda Bertilsson om matchen mot SkövdeOavgjort eller vinst mot Skövde. Då är det klart med fortsatt spel i division ett för Lödöse Nygård.På lördagseftermiddagen möter Lödöse Nygård, nykomlingarna i division ett, Skövde. Får de med sig minst en poäng från matchen säkrar de en plats i division ett nästa säsong. – Det betyder i så fall att vi lyckas med vårt mål. Vi tycker vi hör hemma i division ett, säger ytterbacken Matilda Bertilsson. Marie Mattssonmarie.mattsson@sverigesradio.se0522-67 00 39

 • Hotfull man stal bil – greps på 44:an
  av P4 Väst 2019-09-14 kl. 10:35

  Lyssna: Man gripen efter bilrånEn man greps under lördagsmorgonen efter att han gått in i en bostad strax utanför Grästorp och hotat till sig en bil.Mannen ska ha hotat med att han hade ett vapen på sig men mannen i bostaden såg aldrig något vapen. Polisen satte upp en trafikkontroll och greps senare den misstänkte mannen på riksväg 44 i höjd med Högen. Han är misstänkt för grovt tillgrepp av fortskaffningsmedel, olovlig körning och drograttfylleri. Marie Mattssonmarie.mattsson@svergiesradio.se0522-67 00 39

 • Rektor utreds efter trakasserier av medarbetare
  av P4 Väst 2019-09-14 kl. 09:19

  Lyssna: Uddevalla gymnasiumTrakasserier på en gymnasieskola i Uddevalla har lett till flera sjukanmälningar, nu utreds rektorn.Den rektor som tillfälligt stängts av från sin tjänst på en gymnasieskola i Uddevalla utreds efter att medarbetare larmat om trakasserier, detta rapporterar Bohusläningen. En medarbetare på skolan säger till Bohusläningen att rektorn gillade att förnedra folk offentligt och kunde bli väldigt aggressiv. Personer uppger att de har blivit kallade "efterblivna" när facket kallades in och händelsen har lett till flera sjukanmälningar. Ida Flöjsbonida.flojsbon@sverigesradio.se0522- 67 00 55

 • Tre personer räddade från kobbe utanför Tjörn
  av P4 Väst 2019-09-13 kl. 20:53

  Lyssna: Så gick sjörräddningen tillEfter tips från en vän kunde tre personer räddas från en liten kobbe i vattnen utanför Rönnäng. De tre fördes till Kungälvs sjukhus.Thomas Björklundthomas.bjorklund@sverigesradio.s

Känsliga uppgifter? Tipsa säkert med Radioleaks!