P4 Väst

(Scrolla ner och välj avsnitt)

 • Två allvarligt skadade i vattenskoterolycka
  av P4 Väst 2019-07-20 kl. 19:09

  Två personer skadade i vattenskoterolycka. Lyssna: Två allvarligt skadade efter vattenskoterolycka i TrollhättanTvå personer, en man i 40-årsåldern och en flicka i tonåren, fick föras till sjukhus med allvarliga skador efter en olycka med vattenskoter vid Garnviken i Trollhättan på lördagskvällen.Det var vid halv sju-tiden som flera personer ringde polisen efter att ha hört en kraftig smäll, och efter en stund hittades mannen och flickan som kört upp på land med en vattenskoter liggandes i terrängen. Enligt Gittan Petersson, jourhavande förundersökningsledare vid polisen i Trollhättan rör det sig om en man i 40-årsåldern och en yngre flicka, och de ska även tillhöra samma familj. De har båda förts till Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg med allvarliga skador. Polisen har inlett en förundersökning med rubriceringarna vårdslöshet i sjötrafik, vållande till kroppsskada och sjöfylleri. Enligt jourhavande förundersökningsledare Gittan Petersson har polisen än så länge inte pratat med något vittne till själva olyckan, utan bara personer som hörde smällen när skotern körde upp på land, och man är intresserad av att höra ifrån vittnen som såg vad som hände. Det är ännu oklart vem som körde vattenskotern. Natalija Sakonatalija.sako@sverigesradio.se Alexander Ekströmalexander.ekstrom@sverigesradio.se0522-67 00 25

 • Brand i närheten av Olidans kraftverk
  av P4 Väst 2019-07-20 kl. 17:54

  Lyssna: Brand TrollhättanEn terrängbrand utbröt i närheten av Olidans kraftverk i Trollhättan på lördagseftermiddagen.Det var ungefär 200 kvadratmeter som brann och det fanns viss spridningsrisk till närliggande byggnader. Räddningstjänsten åkte till platsen vid 15.30-tiden och hade en del svårigheter att ta sig fram i och med att det var mycket folk i Trollhättan. Släckningsarbetet pågick i ungefär en timme och vid 17-tiden var branden släckt och räddningstjänsten tillbaka på stationen. Natalija Sakonatalija.sako@sverigesradio.s

 • Välbesökt Taubedag i Uddevalla
  av P4 Väst 2019-07-20 kl. 13:53

  Mats Widenberg, en av arrangörena från samfundet Visans Vänner.Lyssna: Välbesökt Taubedag i UddevallaPå lördagseftermiddagen gick den traditionsenliga Taubedagen av stapeln för 32:a gången i Margretegärdeparken i Uddevalla.Det är samfundet Visans vänner som står bakom Taubedagen. Och med tanke på fjolårets lilla miss med sittplatser så var kommunen detta året extra noga med att ha bänkar på plats. – Den här gången lovade kommunen dyrt och heligt att köra hit bänkar och det gjorde de, men när de vi kom hit fick vi dem att köra ett lass till. Men som jag ser det så skulle de nog kunnat hämtat två lass till, för det finns så mycket folk här idag, säger Mats Widenberg från Visans Vänner. Joakim Nilsson joakim.nilsson@sverigesradio.se0522-67 00 25

 • Mountainbikefest på Orust
  av P4 Väst 2019-07-20 kl. 12:02

  Elisabet Hedenberg t.h. och Katarina Brynning t. v. båda är initiativtagare och håller i eventet Orust MTB Giro. I mitten är vinnaren för den långa distansen, David Eriksson.Lyssna: Orust MTB Giro växer för varje årFör tredje året i rad anordnas mountainbiketävlingen Orust MTB Giro. Ett event som växer för varje år.Tävlingen utgår från Svanesund, där cyklisterna kan välja mellan två olika sträckor; 23 eller 57 kilometer.  Elisabet Hedenberg är en av de ansvariga för eventet och hon menar att det är så mycket mer än bara en cykeltävling. – Det är ett helt arrangemang, långt och kort lopp, ett barnlopp och en lokal matmarknad, säger Elisabet Hedenberg. Den största skillnaden från föregående år är antalet tävlande, som ökat från 480 till 739 startande. Samtidigt vill man även försöka satsa på mer banor som går i skog och mark istället för på asfalt. Vinnaren i det längsta loppet över 57 kilometer blev David Eriksson, IK HP, som körde loppet på en timma och 55 minuter. Joakim Nilsson joakim.nilsson@sverigesradio.se0522-67 00 25

 • Två till sjukhus efter singelolycka – misstänkt grovt rattfylleri
  av P4 Väst 2019-07-20 kl. 10:04

  Lyssna: Två till sjukhus efter singelolyckaTvå personer fick föras till sjukhus i ambulans med nacksmärtor efter en singelolycka på länsväg 872 vid Hovenäset i Sotenäs strax efter klockan sju på lördagsmorgonen.Olyckan ska ha inträffat när en personbil körde in i ett stålräcke och därefter åkte av vägen in i en intilliggande trädgård. De två personerna i bilen ska ha tagit sig ut för egen maskin innan hjälp nådde fram, men ha klagat på nacksmärtor. De fördes båda två till sjukhus i ambulans. Föraren, en man i 20-årsåldern, blåste även positivt på platsen och är nu misstänkt för grovt rattfylleri, enligt polisens presstalesperson Thomas Fuxborg. Alexander Ekströmalexander.ekstrom@sverigesradio.se0522-67 00 25

 • Elias hittade ett 16 år gammalt flaskpost
  av P4 Väst 2019-07-19 kl. 16:43

  Elias med brevetLyssna: flaskpostyTioårige Elias Gunnarsson hittade ett 16 år gammalt brev under sin brygga i Fjällbacka.Nu söker Elias och hans mamma Jenny Gunnarsson efter de två norska tjejerna Johanne och Heidi som ska ha skickat ett flaskpost för 16 år sedan. Det var när Elias letade efter plankor vid deras brygga i Fjällbacka som han gjorde upptäckten och hittade brevet från de två norska tjejerna. – Det var spännande att hitta det, säger Elias Gunnarsson Ida Flöjsbonida.flojsbon@sverigesradio.se0522- 67 00 55

 • Misstänkt för våldtäkt på kvinna i 90-årsåldern – släppt på fri fot
  av P4 Väst 2019-07-19 kl. 15:49

  Arkivbild.Lyssna: Misstänkt våldtäkt uddevallaEn kvinna i 90-årsåldern ska under tisdagen ha blivit utsatt för en våldtäkt av en person i hemtjänsten. Mannen anhölls under torsdagen, men släpptes under fredagen, fortfarande misstänkt för brott, enligt uppgifter till P4 Väst.Mannen var hemma hos kvinnan för att hjälpa henne duscha, och efteråt ska han ha förgripit sig på henne, detta var Bohusläningen först att rapportera om. Händelsen ska ha inträffat under tisdagen, och under onsdagen berättade kvinnan om den för en annan person ur hemtjänstpersonalen, vilket ledde till anmälan. På torsdagen kunde mannen gripas av polis, och på fredagseftermiddagen släpptes han alltså på fri fot, fortfarande misstänkt för brott. – Det är helt oacceptabelt och helt obegripligt, säger Roger Granat, socialchef i Uddevalla.  – Vi har vidtagit arbetsrättsliga åtgärder, gjort en Lex-Sarah utredning och informerat polisen som har gjort åtgärder i sin tur, säger Roger Granat. Petra Länsmanpetra.berglund@sverigesradio.se0522-67 00 63

 • Frivilliga brandstyrkan har dubblerats
  av P4 Väst 2019-07-19 kl. 15:19

  Patrik Älgemon i Bullaren ser hur intresset växer för frivilliga brandstyrkor.Lyssna: Frivilliga bullarebrand NYBranden i Mickelskogen begränsades ordentligt med hjälp av frivilliga. Nu, ett år senare är de mer än dubbelt så många som är beredda att rycka ut.Redan för ett år sedan fanns en brandgrupp inom Skogsvårdsföreningen i Bullaren, men efter förra sommarens uppmärksammade insats har medlemsantalet ökat rejält. – Vi är dubbelt så många mot i fjol, säger Patrik Älgemon som är engagerad i brandgruppen och var med och släckte skogsbranden förra sommaren. Frivilliga brandstyrkor blir allt vanligare och den i Bullaren har ett gott samarbete med räddningstjänsten som försett dem med både utbildning och utrustning. Och förra årets lyckade insats har gjort att fler är intresserade av att bilda liknande grupper. – Det sprider sig lite som ringar på vattnet, säger Patrik Älgemon. Jag har pratat med flera i både Tanum och Munkedal som är intresserade. Sara Hellmansara.hellman@sverigesradio.se0522-67 00 62

 • Fritt fram att bada i Skräcklan
  av P4 Väst 2019-07-19 kl. 14:44

  Lyssna: SkräcklanBarnbadet i Skräcklan är fria från E.coli-bakterier och visar på bra vattenkvalié.Det går nu bra att bada vid barnbadet på Skräcklan i Vänersborg igen. P4 Väst har tidigare rapporterat om att Vänersborgs kommun har avrått från att bada på grund av den E. coli-bakterie som kan ha funnits i vattnet. Men nu har prover tagits som visar på tjänlig vattenkvalité. Petra Länsmanpetra.lansman@sverigesradio.se0522-67 00 63

 • Vänersborgs FK förlorade kvartsfinalen i Gothia Cup
  av P4 Väst 2019-07-19 kl. 12:04

  Moa Jansson är Lagkapten för Vänersborgs FK.Lyssna: Uppdaterad Vänersborgs FKUnder fredagen spelas kvartfinalen för tjejer 16 i Gothia cup. Vänersborgs FK möter danska Viborg på Heden i Göteborg.– Det är en sjuk känsla. Förra året åkte vi ut i åttondelsfinalen så det är jätteskönt att vi kommit längre än förra året, säger lagkapten och lagets yngsta spelare Moa Jansson, 15 år. Ni spelar på Heden idag, det brukar vara en hel del publik där, hur känns det att spela inför en stor publik? – Det är lite nervöst, men samtidigt jättekul att man får igång en liten pepp när det är så många som är där och stöttar. Vad är det roligaste med att spela Gothia Cup? – Det är så många olika länder här och man får möjlighet att möta lag som vi inte kan göra annars, säger Moa Jansson. Uppdatering: Matchen slutade 2-0 till danska Viborg Julia Samuelssonjulia.samuelsson@sverigesradio.se0522-670025

 • QX: Pride öppnar upp småstäder
  av P4 Väst 2019-07-19 kl. 11:38

  Alfred Jansson jobbar på QX, skandinaviens största HBTQ magasin.Lyssna: Alfred Jansson om Pride i mindre städerAllt fler mindre städer arrangerar sin egen Pridefestival där parader med regnbågsflaggor har blivit en självklarhet för HBTQ-personer att mötas men även för personer som inte är HBTQ.Stockholm Pride startade redan 1998 men Priderörelsens startskott kom redan 1969 i det som senare skulle bli kallat för Stonewallupproret. – Det vi ser idag med glada människor som viftar med prideflaggor började med blod och tårar, det måste man komma ihåg, säger Alfred Jansson som jobbar på Skandinaviens största HBTQ-magasin. Samuel Stålros & Peter Olssonsamuel.stalros@sverigesradio.se0522-67 00 25

 • Ilsken bilist prejade medtrafikant av vägen och smet
  av P4 Väst 2019-07-19 kl. 07:27

  Arkivbild.Lyssna: Ilsken bilist prejade och smetEn bil hamnade i diket efter att en annan bil prejade den av vägen och därefter smet. Det skedde på väg 160 vid Rotviksbro, väster om Uddevalla.Det hela började med att den prejande bilen blev irriterad över att den andra bilen blinkade med ljuset för att få den att blända av helljuset. Bilisten med helljuset gjorde en u-sväng och lade sig tätt framför den andra bilen. Efter att bilarna bytt plats ännu en gång prejade till slut bilen med helljuset ner den andra bilen i diket och försvann. Bilisten är misstänkt för vårdslöshet i trafik och smitning. I bilen som hamnade i diket fanns fem personer, men ingen ska ha skadats allvarligt. Peter Olssonnyheter.vast@sverigesradio.se0522 - 670025

 • Kassaskåpsstöld i Grundsund i natt
  av P4 Väst 2019-07-19 kl. 07:17

  Arkivbil.Lyssna: Kassaskåpsstöld i Grundsund i nattEn närlivsaffär i Grundsund utsattes för inbrott och stöld i natt.På bilder från övervakningskameror kan man se tre personer med halsdukar runt ansiktet som går runt i butiken. Ett kassaskåp har lyfts ut ur butiken och körts iväg med bil. Polis finns på plats under morgonen, men ingen har gripits. Peter Olssonnyheter.vast@sverigesradio.se0522 - 670025

 • Festivalstyrelsen: Vi kämpar för HBTQ-rättigheter överallt
  av P4 Väst 2019-07-19 kl. 05:30

  Festen kommer att ha en egen "stenvägg" – en hyllning till Stonewall-upproret 1969.Lyssna: Pride Lysekil NYI helgen går andra upplagan av Lysekils pridefestival av stapeln, och den nya festivalstyrelsen säger att regnbågsparadens närvaro är oerhört viktig i alla städer – stora som små.Prideparaden, med rötterna i New York, fyllde 50 år denna sommar och eventet har nu spridits till stora delar av världen. I Lysekil anordnas Pridefestivalen för andra gången. Den nya styrelsen består av bland annat Maja Gustafsson, Katarina Merlander och Dana Flyman, som berättar om allvaret bakom den färgglada festen och varför den behövs överallt. – I en kommun som Lysekil finns det många stängda sammanhang där öppenhet inte finns. Vilket gör att det är ännu viktigare att vi når dit också. Det handlar inte bara om ett internationellt eller ett nationellt plan – utan också om det lokala, säger Maja Gustafsson. Alice Erikssonalice.eriksson@sverigesradio.se0522-67 00 25

 • Jack Vreeswijk tillbaka på scenen efter sjukdomen
  av P4 Väst 2019-07-18 kl. 14:33

  Jack Vreeswijk.Lyssna: Jack VreeswijkSångaren och låtskrivaren Jack Vreeswijk, som bor utanför Uddevalla, uppträder på torsdagskvällen i Hamburgsund. Tidigare i år ställde han in flera spelningar på grund av sjukdom.– Jag ställde in fem konserter eftersom jag låg på sjukan i tre veckor och det känns fortfarande lite svajigt, säger Jack Vreeswijk. Kim Kärnfalkkim.karnfalk@sverigesradio.se0522-67 00 59 Marcus Gornemarcus.gorne@sverigesradio.se0522-67 00 67

 • Svårt att få fast husbilstjuvar
  av P4 Väst 2019-07-18 kl. 14:19

  Vivian och Åke Johansson är vana campare, men stannar sällan på rastplatser längst vägen. Lyssna: Husbilsinbrott återkommandeUnder kort tid har flera husbilar råkat ut för inbrott eller inbrottsförsök längs med E6 genom Bohuslän. Polisen har få spår att gå på, men besöker rastplatserna i mån av tid.Tjuvarna slår till på natten när husbilsägarna ligger och sover. Då tas värdesaker som finns i närheten av dörren och sedan lämnar de platsen obemärkta. – Tyvärr så har vi ingen misstänkt. De tar det som ligger i närheten av dörren som de bryter upp, säger Lasse Ström, jourhavande förundersökningsledare på polisen i Västra Fyrbodal. Husbilsägaren Åke Johansson har tagit sig från Falköping till Ursands camping med sin fru Vivian. Och han tycker att det är tråkigt med inbrotten. – Det är ju skrämmande då att ingen vågar stanna någonstans, det är ju synd att det händer, säger husbilsägaren Åke Johansson. Joakim Nilsson joakim.nilsson@sverigesradio.se 0522-67 00 66

 • Sveriges äldsta man – Carl Mattsson i Strömstad
  av P4 Väst 2019-07-18 kl. 13:08

  Carl Mattsson, på sin 110-årsdag 2018.Lyssna: Nu är Carl Mattsson Sveriges äldste man någonsinCarl Mattsson i Strömstad är nu en rekordhållare. Han är nämligen den man i Sverige som levt allra längst. Här kan du höra en längre intervju med Carl Mattsson.Ida Flöisbonida.flojsbon@sverigesradio.se0522-67 00 25

 • Hyfsat bärår efter förra årets torka
  av P4 Väst 2019-07-18 kl. 09:21

  Gott om hallon att plocka i skogen är det på sina håll. Lyssna: Bättre bärår i årFörra sommaren var tuff för bär och svampälskare, med torkan och värmen. Men i år ser det bättre ut enligt Eva Loodh, svampkonsulent med bärkoll.– Det är bra mycket bättre än förra året, säger Eva Loodh. På sina håll är det gott om både blåbär och hallon och i trädgårdarna kommer det mycket vinbär och krusbär. – Men vi har bara hunnit halvvägs in i säsongen. Det kan bli ännu bättre, säger Eva Loodh. Peter Olssonnyheter.vast@sverigesradio.se0522-67 00 25

 • Blåfenad tonfisk på Västkusten ska märkas
  av P4 Väst 2019-07-18 kl. 09:00

  Lyssna: TonfiskFör att ta reda på varför den blåfenade tonfisken återvänt till den svenska västkusten, planerar nu Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, ett märkningsprojekt i samarbete med Sportfiskarna.Forskningsprojektet går ut på att märka blåfenad tonfisk med elektroniska sändare, för att bland annat få bättre kunskaper om hur tonfiskarna rör sig när de befinner sig i svenska vatten. Man planerar även att ta genetiska prover för att ta reda på vilka bestånd de besökande tonfiskarna tillhör. Ett liknande märkningsprojekt genomfördes 2017 efter att man 2016 plötsligt observerat stora mängder tonfisk i Västerhavet. Agnes Faxénagnes.faxen@sverigesradio.s

 • Nu är Carl Mattsson Sveriges äldste man någonsin
  av P4 Väst 2019-07-18 kl. 05:37

  Carl Mattsson är nu Sveriges äldsta man, någonsin.Lyssna: Carl Mattsson Äldsta manNu har Carl Mattsson i Strömstad slagit rekord. Med sina 111 år är han nämligen den svenska man som levt längst.Anders Engberg som dog 2003 hade det tidigare svenska livslängdsrekordet för män med 111 år och 124 dagar. Men i dagar slog Carl Mattsson i Strömstad det rekordet. Carl Mattson är också Nordens äldsta nu levande person. – Jaha, ja, det hade varit trevligare om jag var arton, säger Carl, och skrattar. Intervju: Ida Flöisbonida.flojsbon@sverigesradio.se0522-67 00 25 Text: Peter Olssonnyheter.vast@sverigesradio.se0522-67 00 25

Känsliga uppgifter? Tipsa säkert med Radioleaks!