P4 Göteborg

(Scrolla ner och välj avsnitt)

 • Förlust i första kvarten för Pixbo
  av P4 Göteborg 2019-03-21 kl. 21:26

  Lyssna: Pixbo förlorar första kvartsfinalen i innebandy smDen första SM-kvartsfinalen i innebandyns superliga mellan Pixbo och Falun spelades på torsdagskvällen. Hemmalaget Falun utklassade och matchen slutade 8-3.– Vi gör en hygglig insats men det är ett för bra lag vi möter för att göra de här små misstagen som vi gör, säger Pixbos Daniel Calebsson. Det är bäst av sju som gäller och nästa match spelas den 24 mars på hemmaplan. P4 Göteborgp4goteborg@sverigesradio.s

 • Tvåspråkig undervisning blir verklighet
  av P4 Göteborg 2019-03-21 kl. 20:01

  Lyssna: Tvåspråkig undervisning i Göteborg blir verklighetFrån och med i höst kommer Göteborg införa kommunal tvåspråkig (finsk och svensk) undervisning. Det beslutade grundskolenämnden på torsdagskvällen.Sverigefinska skolan i Göteborg stängdes för cirka två och ett halvt år sedan och sedan dess har det inte funnits finsk- eller tvåspråkig undervisning på skolorna i Göteborg.  Efter ett medborgarförslag som krävde att man skulle få tillbaka undervisningen i staden beslutades att stadsdelarna Norra Hisingen, Lundby och Västra Hisingen skulle utreda frågan vidare. Utredningen visade att det var rimligt att Göteborg erbjuder undervisning på finska och svenska och nu har alltså grundskolenämnden beslutat att det blir verklighet. Josefine Kocap4goteborg@sverigesradio.s

 • Trafiknämnden: Ingen linbana till 400-års jubileet
  av P4 Göteborg 2019-03-21 kl. 16:04

  Lyssna: WEBB LinbananPlanerna på en linbana i Göteborg kan läggas på is på grund av skenande kostnader.Den linbana som är tänkt att byggas mellan Järntorget, Lindholmen, Västra Ramberget och Wieselgrensplatsen riskerar att inte bli av. Den första riktiga beräkningen är klar och visar att kostnaderna för projektet skenat iväg.  – Det är beräknat att kosta runt fyra miljarder kronor, säger moderaten Toni Orsulic som är ordförande i trafiknämnden. Vilket är fyra gånger mer än vad man tidigare räknat med. Därför är förslaget nu att antingen stoppa bygget helt eller att man hittar en billigare lösning.Det är inte realistiskt att linbanan blir klar till Göteborgs 400-årsjubileum, vilket var planen.   – Det blir en förskjutning med ett antal år, säger Toni Orsulic.   Det slutgiltiga beslutet om att bygg en linbana ska tas i kommunfullmäktige om drygt ett år.  P4 Göteborgp4goteborg@sverigesradio.s

 • Åklagaren överklagar – vill att Ersson döms till fängelse
  av P4 Göteborg 2019-03-21 kl. 15:24

  Aktivisten Elin Ersson dömdes till böter för brott mot luftfartslagen, efter att hon stoppat en utvisning till Afghanistan. Nu har både Ersson och åklagaren överklagat domen till hovrätten.Lyssna: Åklagaren överklagar: "Fängelse för brott mot luftfartslagen"Åklagaren vill att hovrätten ändrar domen, så att aktivisten Elin Ersson döms till fängelse istället för böter, efter att hon stoppat en utvisning till Afghanistan.Åklagaren i målet – där aktivisten Elin Ersson dömdes till böter för brott mot luftfartslagen, efter att hon stoppat en utvisning till Afghanistan – har överklagat domen till hovrätten. – Jag har ju också numera överklagat domen via så kallat anslutningsöverklagande. Det betyder att om hovrätten tar upp det här till sakprövningen ska de pröva motpartens yrkande att åtalet ska ogillas, eller att bötesstraffet ska sänkas. Men de ska även pröva mitt yrkande om straffskärpning, säger åklagare James von Reis. James von Reis anser inte att domen i ärendet inte ska stanna vid ett bötesstraff, utan att det borde landa i ett kort fängelsestraff. Även Elin Ersson har, via sin advokat, överklagat domen. Det var i slutet på juli 2018 som Elin Ersson vägrade sätta sig i sin stol på ett plan som skulle lyfta från Landvetter flygplats till Istanbul. Enligt åtalet gick hon runt inne i flygplanet, stod upp i mittgången och vägrade att sätta sig, trots att besättningspersonal upprepade gånger uppmanade henne att göra det. Det här gjorde hon för att stoppa en utvisning till Afghanistan. Men pojken som Elin Ersson ville hjälpa med sin aktion ska inte ha varit med på planet. Simon Andrén, Ekotsimon.andren@sverigesradio.s

 • 38 minuters panik efter falskt missil-larm
  av P4 Göteborg 2019-03-21 kl. 14:57

  Calle AnderssonLyssna: Calle Andersson om kärnvapen smsCalle Andersson från Göteborg fick en mardrömsstart på en av sina semesterdagar på Hawaii. Han vaknade till ett sms där det varnas för en missilattack.Calle Andersson och hans dåvarande flickvän var på semester på Hawaii förra året när de båda får ett märkligt sms. Det var en varning om en pågående attack och en uppmaning om att omedelbart söka skydd. – Det var väldigt obehagligt, säger Calle Andersson.  De sökte efter skydd i ett garage och efter cirka 40 minuter blåstes faran över, det var ett misstag.  Hör mer av Calles berättelse i Verkligheten i P3. P4 Göteborgp4goteborg@sverigesradio.s

 • Svenskarna har störst förtroende för Systembolaget
  av P4 Göteborg 2019-03-21 kl. 14:52

  Lyssna: Svenskarna har störst förtroende för SystembolagetEnligt Förtroendebarometerns undersökning har svenskarna störst förtroende för Systembolaget, och förtroende för polisen ökar.Förtroendebarometern mäter svenskarna förtroende för företag, myndigheter och institutioner. Nytt för i år är att man även mätt förtroendet för namngivna influerare i sociala medier. I toppen på listan ligger Systembolaget – 78 procent svarar att de har ganska eller mycket stort förtroende för Systembolaget. Bara fyra procent har lågt förtroende för bolaget. Tvåa på topplistan är polisen med 71 procent. – Polisen har gått väldigt starkt och plockar andra platsen, säger Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, samt styrelseledamot för Medieakademin, en ideell föreningen som ligger bakom Förtroendebarometern. Han sätter detta i samband med terrordådet på Drottninggatan i Stockholm 2017, där polisen hyllades på många håll för arbetet i samband med dådet. – Efter det har polisen ökat i alla sånna här mätningar. Efter polisen kommer universitet och högskolor, som 70 procent litar ganska eller mycket på. I botten på listan för 2019 ligger Twitter. – Om man har egna positiva erfarenheter av en institution, och höga förväntningar, så brukar det synas i ett högt förtroende för en institution, säger Henrik Ekengren Oscarsson.  Fyra är Ikea, som 69 procent litar ganska eller mycket på. Följt av Säpo, 68 procent. Följt av Sveriges Radio, Skatteverket och valsystemet i Sverige – alla tre på 65 procent. Bland partierna har Kristdemokraterna gått uppåt som en raket i Förtroendebarometern. 30 procent av de svarande uppger sig ha ganska eller mycket stort förtroende för Kristdemokraterna. Motsvarande siffra 2018 var bara 13 procent. Förtroendet för regeringen minskar till 30 procent.Här är topp 20-listan över de institutioner/företag som svenskarna har högst förtroende för: 1. Systembolaget 782. Polisen 713. Universitet/högskolor 704. Ikea 695. Säpo 686. Sveriges Radio 657. Skatteverket 658. Valsystemet i Sverige 659. Domstolarna 6210. Ica 6211. SVT 6112. Sjukvården 6013. Valmyndigheten 5914. Riksbanken 5715. Försvarsmakten 5416. Volvo 5317. Röda korset 5318. Kungahuset 4919. Radio/TV 4720. Lokal tidning 47 Simon Andrén, Ekotsimon.andren@sverigesradio.s

 • Elev gripen efter bombhot på gymnasium
  av P4 Göteborg 2019-03-21 kl. 14:50

  Lyssna: Elev gripen efter bombhotEn elev har gripits efter att ha riktat ett hot mot Burgårdens gymnasium i Göteborg. Eleven ska ha sagt att han hade placerat ut en bomb i skolan.Men efter att polisen sökt igenom lokalerna kunde de konstatera att det inte funnits något farligt föremål på skolan. Eleven som gripits är i 20-årsåldern och misstänks för olaga hot mot grupp samt narkotikabrott. Nationella bombskyddet har informerats om händelsen, men insatsen på skolan är avslutad. Emilie Lindholmemilie.lindholm@sverigesradio.s

 • Pub i stället för böcker på äldreboendet
  av P4 Göteborg 2019-03-21 kl. 13:19

  Äntligen invigs äldreboendets pub. Barbro Svats och Lisbeth Tamnes är några av de nöjda initiativtagarna.Lyssna: Monica Berglund, direktör för äldreboende om ny pubAllt fler äldreboenden vill vara lyhörda för hyresgästernas önskningar. På äldreboendet i Björkekärr har man ersatt biblioteket med en pub.Bilden av en blid pensionär på hemmet bleknade en smula på torsdagen, när det var pubinvigning för de äldre i Björkekärr.  Det var hög stämning med bandklippning, bubbel och tilltugg på Otiums äldreboende. De gamla dammiga böckerna i biblioteket har ersatts med en pub som blir nya mötesplatsen för de äldre. Tanken är att puben ska vara öppen varje dag. Böcker finns fortfarande för dem som vill läsa - men de flesta använder e-böcker ändå nu för tiden.  Barbro Svats och Lisbeth Tamnes har varit med och beslutat om puben.  – Nu känns det bra, vi har väntat så länge. Vi hoppas det blir lättare för folk att komma och mötas, säger hon.  Även direktören Monica Berglund tycker det är bra: – Det är helt underbart, så fantastiskt att hyresgästerna vill vara delaktiga i hur de vill ha sitt äldreboende, säger hon.  Malin Vivep4goteborg@sverigesradio.s

 • Hel årskurs skickades hem efter kränkningar
  av P4 Göteborg 2019-03-21 kl. 12:25

  Lyssna: WEBB LundenskolanAlla elever i årskurs 7 på högstadiet på Lundenskolan i Göteborg har blivit hemskickade efter att skolan inte längre kan garantera elever och lärares trygghet.Hela årskurs 7 på Lundenskolan skickades idag hem efter att en hotfull situation uppstått mellan elever. Något som GP var först att berätta. Bakgrunden är anonyma påhopp och kränkningar på sociala medier som pågått en tid, säger rektorn Lena Hermansson. – Det tornade upp sig en hotsituation där en elev skulle slå en annan elev, men personal på plats kunde avstyra det.  För övriga klasser håller skolan öppet som vanligt, och imorgon ska skolan pågå som vanligt.  P4 Göteborgp4goteborg@sverigesradio.s

 • Mördade kvinna med hantel - döms till 18 års fängelse
  av P4 Göteborg 2019-03-21 kl. 11:36

  Lyssna: mördade kvinna med hantelEn 47-årig man döms till 18 års fängelse för mord på en kvinna i 35-årsåldern.Enligt Göteborgs tingsrätt är det bevisat att mannen misshandlade sin hustru med ett dammsugarrör och en 18 kilo tung tyngdlyftarvikt. Mordet begicks i juli i fjol. Det var en granne som slog larm efter att ha hört oväsen från parets lägenhet. P4 Göteborgp4goteborg@sverigesradio.s

 • Villa övertänd på Instön i natt
  av P4 Göteborg 2019-03-21 kl. 08:07

  Lyssna: Villa övertänd på Instön i nattDet brann i en villa på Instön natten till torsdagen. När räddningstjänsten kom till platsen var huset övertänt. Det är oklart om någon befann sig i huset vid brandtillfället.Larmet kom strax efter klockan 00.30. Räddningstjänsten har under natten arbetet med eftersläckning. Polisen har just nu spärrat av platsen för att senare göra en kriminalteknisk undersökning. Vad som orsakat branden är okänt. Det är enligt polisen oklart om någon befann sig i huset vid tillfället för branden. En anmälan om misstänkt mordbrand är upprättad. P4 Göteborg

 • Adelina rockar sockor för allas lika värde
  av P4 Göteborg 2019-03-21 kl. 06:15

  Adelina Wenthe i Kungälv.Lyssna: Linda Wenthe och Adelina om tecken som stödAdelina förstår vad andra säger. Hennes tal är försenat men tack vare att hennes föräldrar lärt henne "tecken som stöd" kan hon kommunicera med omvärlden.Idag är det internationella Downs syndromdagen. Eller om man så vill "rocka sockorna" dagen då vi alla uppmanas att bära olika strumpor för att markera allas lika värde.   Adelina från Kungälv är 4,5 år. Hennes mamma och pappa Linda och Niclas Wenthe insåg tidigt att "tecken som stöd" skulle vara ett bra hjälpmedel för att Adelina ska kunna kommunicera med omvärlden. – Vi började då hon var två månader gammal och låg på skötbordet. Hade vi inte gjort det hade vi nog haft en ganska frustrerad dotter vid det här laget, säger Linda Wenthe.  Adelina har ett eget instagramkonto som har över 63 000 följare. Där visar hon hur man tecknar olika ord. Kontot heter teckensomstod. Madeleine Blidbergmadeleine.blidberg@sverigesradio.s

 • I Lerum får kontorsmöbler nytt liv
  av P4 Göteborg 2019-03-21 kl. 05:00

  Naturarbetsgruppen i Lerum. Lyssna: Självständigt ljud MöblerumI Lerum tröttnade kommunala Naturarbetsgruppen på att köra fullt fungerande kontorsmöbler till tippen.Arbetsledarna Susan Dahlin och Monica Johansson fick nog och satte fart på kommunens interna annonsmarknad, websajten Möblerum. Genom att annonsera om möbler och föremål som ska bytas ut så kan de göra nytta nån annanstans inom kommunen, i stället för att slängas.  – Det handlar om återvinning, miljö och skattepengar. Man börjar tänka på ett annat sätt dag och det måste vi ta vara på, säger Susan och Monica.  Än så länge är annonssajten Möblerum bara öppen för internt bruk, men Naturarbetsgruppen hoppas på att den ska nå fler. Efter bara tre månader återanvänds möbler till ett värde av 25 000-60 000 kronor i månaden, men det ska jämföras med att Lerums kommun totalt köper möbler för mer än 1 miljon kronor i månaden till kontor, konferens och offentliga miljöer.   Helén Palmqvist Novikhelen.palmqvist_novik@sr.s

 • Högsbo vidare till kvartsfinal
  av P4 Göteborg 2019-03-20 kl. 21:45

  Lyssna: Högsbo till kvartsfinal i basketliganHögsbo tog en knapp seger mot Visby i basketligan på onsdagskvällen. Matchen slutade 69-66 och det räckte för att Göteborgslaget skulle ta sig vidare till SM-slutspelet.I kvartsfinalen är det bäst av tre matcher mot tabelltvåan Luleå som gäller. Den första matchen spelas den 24 mars på bortaplan. Sedan möts lagen igen den 27 mars och 30 mars. P4 Göteborgp4goteborg@sverigesradio.s

 • Ny lösning för konsthallen Strandverket
  av P4 Göteborg 2019-03-20 kl. 19:16

  Arkivbild från utställning på Strandverket.Lyssna: Konsthallen Strandverket drivs vidare av externa aktörerStrax före jul beslutade politikerna i Kungälv att spara 2,5 miljoner kronor på konsthallen Strandverket på Marstrand. Men på onsdagen beslutade kommunfullmäktige att verksamheten nu ska fortsätta drivas av externa aktörer.– Vi vill skapa en mötesplats för så många som möjligt. Strandverket ska inte bara vara konst utan här ska finnas utrymme för alla former av kulturyttringar men även för andra aktiviteter, skriver Roger Boström som är ordförande i Kungälv-Marstrand-Näringsliv, i ett pressmeddelande. Även när det gäller Bohus fästning kommer lokala företagare ta över verksamheten. – Från kommunen är vi mycket nöjda med denna lösning. Det kan ge en utveckling som vi inte hade kunnat genomföra i kommunal regi, säger Anders Holmensköld, kommunalråd och 1:e vice ordförande i kommunstyrelsen. P4 Göteborgp4goteborg@sverigesradio.s

 • Västtrafik: "Vi beklagar"
  av P4 Göteborg 2019-03-20 kl. 17:46

  Lyssna: Västtrafik svarar på granskningen av bussarnaVästtrafik svarar nu på de vittnesmål om bussklämningar och olyckor som P4 Göteborg har rapporterat om.Efter att P4 Göteborg berättat om Ahmad som klämdes fast i en bussdörr och släpades efter bussen i Angered så har vittnesmål om liknande händelser strömmat in.  Många vittnar om att de själva eller någon nära anhörig har blivit fastklämd, en del har, precis som Ahmad, suttit fast i dörrar samtidigt som bussen har börjat åka. – Vi tar alla incidenter på allvar och gör allt vad vi kan för att förebygga, säger Anders Kling, biträdande affärschef på Västtrafik.  I ljudinslaget berättar han vidare om hur Västtrafik arbetar med säkerheten.  DISKUTERA: Dela din erfarenhet på Facebook eller på telefonsvararen 031-83 70 50.  Ida Cliffordsonida.cliffordson@sverigesradio.se Webb: Isabella Westberg

 • Datorspelsklubben bryter social isolering bland unga
  av P4 Göteborg 2019-03-20 kl. 16:41

  Pelle Öbom, gruppchef, och Annica Gren, samordnare, för Datorspelsklubben.Lyssna: DatorspelsklubbenIngen som börjat på Datorspelsklubben har slutat. Klubben, som är till för barn och unga med funktionsvariation som bor hemma, nyinvigdes i nya lokaler på onsdagen.Barn och unga som är intresserade av spel är målgruppen, berättar Pelle Öbom, gruppchef för Datorspelsklubben. – De har ofta något bekymmer i bakgrunden. Det kan vara hemmasittandeproblematik eller att de har en social isolering, säger Öbom.  Tack vare klubben kommer de ut från hemmet och träffar andra med samma intresse. Tillsammans kan de också göra andra aktiviteter, till exempel spela fotboll eller gå på bio.  I de nya lokalerna som invigdes på onsdagen finns ungefär tjugo datorer, flera tv-apparater och tv-spel och pingisbord, berättar Annica Gren som är samordnare för Datorspelsklubben.  För att få komma till klubben krävs det beslut från LSS eller SoL. – Barn och unga i alla stadsdelar och kranskommuner till Göteborg är välkomna. Man måste dock ha ett beslut från sin handläggare, säger Annica Gren.    Linn Svalölinn.svalo@sverigesradio.s

 • Skjutne mannen hotade tända eld på polisen
  av P4 Göteborg 2019-03-20 kl. 16:34

  Lyssna: SJÄLV Thomas Fuxborg om skjutna mannenPolisen avslöjar fler detaljer kring tisdagens polisinsats i Surte då en ung man sköts av polisen efter att ha attackerat ambulanspersonal.– Han häller tändvätska på en nära anhörig och försöker även spruta den på poliserna, samtidigt som han  , säger polisens presstalesperson Thomas Fuxborg.  Mannen vårdas med livshotande skador och är i nuläget misstänkt för mordförsök och våld och hot mot tjänsteman. Särskilda åklagarkammaren kommer att utreda polisens agerande i samband med händelsen. Emilie Lindholmemilie.lindholm@sverigesradio.s

 • Stort intresse för åsnor i behov av hem
  av P4 Göteborg 2019-03-20 kl. 15:51

  Linnea Rudbäck och åsnan KettyLyssna: Åsnor LänsstyrelseHilma, Herbert och Ketty söker nytt hem. Det är tre åsnor som omhändertagits av Länsstyrelsen i Västra Götaland efter att de tidigare ägnar misskött djuren.Om du har en stallplats och 10 000 kronor över så kanske du är den nya ägare till Hilma, Herbert eller Ketty.  Efter att de förra ägarna misskött åsnorna så söker Länsstyrelsen ett nytt hem till djuren och det är redan många som har visat stort intresse. – Det här är de första åsnorna som vi har till salu och i nuläget har vi 26 stycken intresseanmälningar, säger Linnea Rudbäck, administratör på veterinär och djurskyddsenheten på länsstyrelsen.  Gustav Löfstrand0522-67 00 89gustav.lofstrand@sverigesradio.se Johanna Waakjohanna.svensson_waach@sr.se0522-67 00 66

 • Hoppmiss förstörde Anita Östlunds VM-chanser
  av P4 Göteborg 2019-03-20 kl. 13:04

  Lyssna: Konståkaren Anita Östlund om sin VM-insatsPrecis som på EM var det en miss i trippel ögel-hoppet som förstörde Anita Östlunds chanser i VM i konståkning.Det blev bara en dubbel i stället för en trippel ögel för den 18-åriga Landvetteråkaren i kortprogrammet i VM i Saitama. Det gjorde att hon blev helt utan poäng för hoppet och missade cirka fem poäng. Svenskan lyckades i sina andra hopp, en dubbel axel och en trippel-trippel-kombination. Östlund fick 53,07 poäng vilket placerade svenskan på en 30:e plats av 40 startande. De 24 bästa gick vidare till final. Det var andra gången som Östlund var med på VM. I fjol lyckades hon inte heller ta sig till final. I EM tidigare i år kom hon på 18:e plats.   TT/Radiosporten

Känsliga uppgifter? Tipsa säkert med Radioleaks!