P4 Göteborg

(Scrolla ner och välj avsnitt)

 • Malin Björk: Vi hade behövt en starkare vänster i EU
  av P4 Göteborg 2019-05-27 kl. 05:22

  Lyssna: Malin Björk V om valresultatetMed ett resultat strax under 7 procent är Malin Björk något besviken. Partiet hade siktat på ett andra mandat.– Vi är glada för att vi ökar, men vi hade siktat på ett andra mandat som vi inte kniper nu. Vi hade behövt en starkare vänster ute i Europa, både för att mota bort högerextrema och nationalistiska krafter, men också för att få till en radikalare klimatpolitik, säger Malin Björk. Ekot

 • David Lega en av vinnarna i EU-valet
  av P4 Göteborg 2019-05-26 kl. 23:09

  Glad David Lega, kristdemokrat. Lyssna: Så gick valet till EU-parlamentetValet till EU-parlamentet i går kväll innebar både glädje och sorg för västsvenska kandidater.Klockan 23 på söndagskvällen kom valmyndighetens preliminära resultat av valet till EU-parlamentet. Socialdemokraterna verkar bli största parti med 23,7 procent, något sämre än valet 2014. Håller det resultatet i sig så är nog kristdemokraternas David Lega en av de gladaste västsvenskarna. Han får med allra största säkerhet en plats i parlamentet i Bryssel. Kd växer från ett till två mandat och får 8,6 procent. Soraya Post, ledamot för Feministiskt initiativ, får däremot packa väskan och lämna Belgien. FI fick inte tillräckligt med röster utan hamnade långt under fyra procents-spärren. Hon var väldigt besviken i går kväll. EU-valet 2014 fick partiet fem och en halv procent. För liberalerna blir den närmaste tiden rysare. I det preliminära resultatet får liberalerna 4,1 procent. Gränsen går vid fyra. P4 Göteborgp4goteborg@sverigesradio.s

 • Besviken Soraya Post: Jag vet inte riktigt vad jag ska säga
  av P4 Göteborg 2019-05-26 kl. 22:21

  Lyssna: Besviken Soraya Post: Jag vet inte riktigt vad jag ska sägaFeministiskt initiativ ser ut att förlora sin plats i EU-parlamentet.Partiets förstanamn Soraya Post är mycket besviken. – Jag tycker att det är jättetråkigt, samtidigt som man ser att "my God" vad vår politik behövs. Det här är ett samhälle som håller på att gå mer och mer åt höger, till det extrema. Och då behövs ju vår politik och vårt engagemang. Ekot

 • David Lega nära plats i EU-parlamentet
  av P4 Göteborg 2019-05-26 kl. 21:13

  Kristdemokraten David Lega kommer in i EU-parlamentet. I alla fall enligt den Valundersökning som Svt presenterade klockan 21.Kristdemokraterna växer och får ytterligare ett mandat jämfört med valet 2014. Och det innebär alltså att Lega får resa till Bryssel. Göteborgaren och vänsterpartisten Malin Björk är nummer ett på v:s valsedel och blir därmed kvar i Bryssel. Däremot räcker inte SD:s och M:s röster för att Karl Robbjens respektive Gustav Göthberg tar plats i parlamentet. Feministiskt initiativ tappar sin plats i Bryssel och Soraya Post får åka hem. Enligt Svt:s valundersökning så tappar miljöpartiet två mandat, och liberalerna och Fi ett vardera. Moderaterna, sverigedemokraterna, center och kristdemokraterna får ytterligare ett jämfört med 2014. Klockan elva, 23.00, kommer ett preliminärt resultat från valmyndigheten. P4 Göteborgp4goteborg@sverigesradio.s

 • Risk för lägre valdeltagande i Göteborg
  av P4 Göteborg 2019-05-26 kl. 18:45

  Valnämndens chef Bill Werngren.Lyssna: Bill Werngren säger att förtidsröstandet var lägre i Göteborg, än i fjolFörtidsröstandet i Göteborg var lite lägre än vid förra EU-valet, och det finns risk för lägre valdeltagande. Det tror Valnämndens chef i staden, Bill Werngren.Enligt valmyndigheten är det så många som 1,4 miljoner människor som förtidsröstat i valet till EU-parlamentet. men i Göteborg verkar det vara tvärtom, snarare 4000 färre. Det säger valnämndens chef Bill Werngren till Sveriges Radio. Vid valet 2014 röstade cirka 51 procent vid EU-valet i hela landet. I Göteborg var det så högt som 54,6. Men enligt Bill Werngren finns det indikationer på att kan bli lägre i år. Vallokalerna öppnade klockan 08.00 och stänger i regel klockan 21. Hur det går kan ni följa i Sveriges Radio. Valvakan drar i gång  klockan 20. P4 Göteborgp4goteborg@sverigesradio.s

 • Megaloppis i Majorna
  av P4 Göteborg 2019-05-26 kl. 14:56

  Långa köer till stånden på DjurgårdsgatanLyssna: Megaloppis i MajoenaMånga hade gått man/kvinna ur huse för att medverka på megaloppis.I år är det 10 års jubileum för megaloppisen i Majorna. Projektledare är Kim Weinerhammar på Hyresgästföreningen. Syftet från början var att skapa uppmärksamhet för ekologisk stadsdel Majorna. -Om man gör en stor sak gemensamt så kan man skapa mirakel, säger Kim.Tio-15 ton materiel som inte säljs samlas ihop och skänks till olika insamlingsorganisationer. Det som går bäst är kläder, leksaker, små porslinsprylar och böcker. Hasse Anderssonhasse.andersson@SverigesRadio.s

 • Man skjuten i Skälltorp - allvarligt skadad
  av P4 Göteborg 2019-05-26 kl. 11:58

  Arkivbild. Lyssna: MAn skjutenEn kvinna ringde polisen på söndagsmorgonen och sade att en man skjutit sig i hennes bostad i Skälltorp i Göteborg.Kvinnan är tagen för förhör men är inte gripen, säger polisens presstalesperson Stefan Gustavsson till P4 Göteborg. En förundersökning om mordförsök har inletts. P4 Göteborg var i kontakt med Sahlgrenska sjukhuset under söndagen, men mannens tillstånd var oklart. P4 Göteborgp4goteborg@sverigesradio.s

 • Hantverksfestival på Nääs
  av P4 Göteborg 2019-05-26 kl. 09:56

  Out in the fieldLyssna: Hantverkarfestival på NääsDenna hantverksfestival växer med åren. Från starten för 6 år sedan med 150 besökare till 3 500 förra året.Ulrika Lindh är festivalgeneral på Nääs och ser ljust på framtiden gällande hantverk. - Det är många yngre som är intresserade av att lära sig gammalt hantverk och på denna festivalen får man prova på att bland annat slå lie, säger hon. Garveriet bjöd på mat från naturen och som går att hitta vilt på våra ängar tillagat över öppen eld så som grönkålsblommor, granskott och mycket annat. Även alternativa byggmateriel visades och tillverkning av tegel. Även fönsterrenovering finns på prova på listan Hasse Anderssonhasse.andersson@sverigesradio.s

 • Rekordmånga förtidsröstade i EU-valet
  av P4 Göteborg 2019-05-26 kl. 09:20

  Lyssna: EU inforI dag ,söndag, är det val till EU-parlamentet. Vallokalerna stänger klockan 21.00. Men rekordmånga har förtidsröstat.Enligt valmyndigheten är det så många som 1,4 miljoner människor som förtidsröstat i valet till EU-parlamentet. Vallokalerna öppnade klockan 08.00 och stänger i regel klockan 21. Hur det går kan ni följa i Sveriges Radio. Valvakan drar i gång  klockan 20. P4 Göteborgp4goteborg@sverigesradio.s

 • Rehabiliteringsbassängen i Alingsås hotas av nedläggning
  av P4 Göteborg 2019-05-26 kl. 09:12

  Demonstrationståg i Alingsås Lyssna: BassängdemonstrationNästa år hotas rehabiliteringsbassängen i Alingsås lasarett av stängning för att politikerna tycker det blir för dyrt att renovera denFlera hundra människor hade samlats i Alingsås för att demonstrera mot nedläggningen av rehabiliteringsbassängen . Över 200 personer från de protesterande patientföreningarna använder bassängen för att rehabilitera sig och behålla sin hälsa. Följande föreningar hade samlat sina medlemmar vid Hjärtats park för en marsch till rådhuset där det hölls tal. Hjärt-Lung i AlingsåsBröstcancerföreningen SVEANeuroförbundetReumatikerförbundet Politikerna föreslår att patienterna nyttjar Nolhaga parkbad. Till hösten väntar ett beslut om rehab-bassängen. Hasse Anderssonhasse.andersson@Sverigesradio.s

 • Blåvitts Söder avgjorde derbyt
  av P4 Göteborg 2019-05-25 kl. 16:02

  Robin Söder gratuleras efter segermålet.Lyssna: IFK:s Robin Söder om segern mot HäckenDerby på Bravida arena. BK Häcken mot IFK Göteborg. Och det blev storebror som vann med 2-1 efter segermål på övertid. Robin Söder heter hjälten.På övertid, i 97:e minuten, nickade inhopparen Robin Söder in 2-1, segermålet. Söder konstaterade efter matchen att Blåvitt nog haft lite tur. IFK Göteborg ligger nu tvåa i Allsvenskan, tre poäng bakom Malmö FF. Annars var det Häcken som dominerade matchen, hade stort bollinnehav och skapade också en del chanser. Men det var IFK Göteborg som tog ledningen. Efter nio minuter hittade Giorgi Kharaishvili Lasse Vibe som satte 1-0. En kvart in i andra halvlek blev Häckens Ahmed Yasin utvisad. Det stoppade dock inte Häcken från att kvittera genom Alexander Jeremejeff. Men som sagt, Blåvitt avgjorde med bara sekunder kvar att spela. I Häcken saknades Paulinho. P4 Göteborgp4goteborg@sverigesradio.s

 • Del av Öckerö kommun HBTQ-certifieras
  av P4 Göteborg 2019-05-25 kl. 09:47

  Lyssna: Öckerö kommun HBTQcertifieringI samband med det tredje pride- och kulturkalaset på Öckerö på lördagen, kommer kommunens kultur- och fritidsverksamhet officiellt HBTQ-certifieras.Det sker fyra år efter att kommunen uppmärksammades för att ha vägrat att hissa regnbågsflaggan. Certifieringen sker efter att all personal inom kultur- och fritidsverksamheten genomgått utbildning i HBTQ-frågor med pengar från Socialstyrelsen. En handlingsplan har även tagits framför det fortsatta arbetet. – Förhoppningsvis kommer det märkas genom att vi som jobbar i verksamheten signalerar att alla är välkomna, säger verksamhetschef Karin Zachau. Karin Sandström som är styrelseledamot i Öckerö Pride hoppas att fler delar av kommunen kommer att inspireras av kultur- och fritids arbete. – Vi tycker att det är nödvändigt framför allt för skola och omsorg, säger hon. Anna Olofssonanna.olofsson@sverigesradio.s

 • Alingsås vände och vann - en seger från guld
  av P4 Göteborg 2019-05-24 kl. 21:12

  Lyssna: PK Handboll William Andersson Moberg AlingsåsDet dröjde till slutminuterna men till slut kunde Alingsås vända och vinna mot Sävehof i den tredje SM-finalen med 25-22 på hemmaplan.– Det var en återigen fruktansvärt jämn match där det är missade lägen som avgör. Det kommer vara så här även nästa gång så vi måste vara mer noggranna och sätta dit bollarna, säger William Andersson Moberg i Alingsås. Nu leder Alingsås matchserien med 2-1 och är en seger från guldet. Nästa match spelas på måndag. Per Kahl/Erik Bergströmp4goteborg@sverigesradio.s

 • Tidigare OG-ledare nekas uppehållstillstånd
  av P4 Göteborg 2019-05-24 kl. 19:28

  Arkivbild.Lyssna: Denho Acar nekas uppehållstillstånd i SverigeDen tidigare ledaren för det kriminella nätverket Original Gansters, Denho Acar, nekas uppehållstillstånd i Sverige. Det har Migrationsverket beslutat, uppger nyhetsbyrån Siren.44-årige Denho Acar flydde till hemlandet Turkiet i slutet av 2006, då misstänkt för att ha legat bakom brandbombsattacken mot Café Vasa i Göteborg samma år. Han var internationellt efterlyst i flera år, misstänkt även för en rad andra brott, men efterlysningen hävdes efter att Turkiet tagit över brottsutredningen i fallet. Förra sommaren friades Denho Acar på samtliga åtalspunkter, och han lämnade in en ansökan om uppehållstillstånd i Sverige. Något som nu alltså Migrationsverket har avslagit. Acars juridiska ombud Gina Samaan säger till nyhetsbyrån Siren att hon kommer överklaga beslutet. P4 Göteborgp4goteborg@sverigesradio.s

 • Äldre kvinna slagen i huvudet
  av P4 Göteborg 2019-05-24 kl. 18:41

  ArkivbildLyssna: 80-årig kvinna misshandladStrax före klockan fem på fredagseftermiddagen blev en 80-årig kvinna slagen i huvudet av en man i Gubberoparken.Kvinnan satt med sin väska i parken när en man i 45-års åldern drog den ifrån henne samtidigt som han slog henne med en glasflaska i huvudet.  Hon fick skador i huvudet och började blöda. Mannen lämnade platsen efter misshandeln men personer som sprang efter lyckades ta fast honom på en spårvagn så att han kunde gripas av polis. Rubriceringen är rån. P4 Göteborgp4goteborg@sverigesradio.s

 • Göteborg som pophuvudstad skildras i ny fotobok
  av P4 Göteborg 2019-05-24 kl. 17:14

  Hans Sidén fotograferade The Beatles under deras enda Göteborgsbesök 1963Lyssna: PophuvudstadPå 1960-talet var Göteborg pophuvudstad i Sveriges som lockade blivande superband. Mitt i smeten var journalisten Hans Sidén som fått sina bilder  från sina möten med Beatles, Jimi Hendrix och The Who samlade i en bok.Allt var enklare då. Jag kunde gå till artisterna och ta mina bilder och sedan gå säger Hans Sidén, som skrev om pop i bland annat GP och GT. För honom var det lätt att komma nära artister som The Rolling Stones, Kinks och Dusty Springfield och han gick på disco med The Who. Fotografier som han tagit av artisterna finns samlade i boken "The boy with the paisley shirt" och flera av bilderna ställs nu också ut på ett galleri i centrala Göteborg. Det är vernissage på lördagen. – Allt var möjligt på 60-talet allt experimenterades med .  Det var lättare att komma nära artisterna, säger galleristen Pontus Hammarén, som fascineras av den här tiden. Hör ett längre inslag här Epp Andersonepp.anderson@sverigesradio.s

 • Prinsessan Madeleine gästar Bokmässan
  av P4 Göteborg 2019-05-24 kl. 16:47

  Lyssna: Prinsessan Madeleine till BokmässanPrinsessan Madeleine, som barnboksdebuterar med Stella och hemligheten, kommer till Bokmässan i Göteborg i september för att delta i ett seminarium.Boken Stella och hemligheten vänder sig till barn i lågstadieåldern och deras föräldrar och handlar bland annat om styrkan att stå upp för sig själv. Prinsessan Madeleine är genom sitt arbete med World Childhood Foundation engagerad i frågor som rör barns rättigheter och hoppas nå ut direkt till barnen via boken. P4 Göteborgp4goteborg@sverigesradio.s

 • Tre män åtalas för gruppvåldtäkt
  av P4 Göteborg 2019-05-24 kl. 15:27

  Lyssna: Åtal efter gruppvåldtäktTre män i 20-årsåldern från Göteborg åtalas för en brutal gruppvåldtäkt mot en kvinna i Jönköping förra året.Enligt åtalet tvingades kvinnan in i en bil under knivhot. Bilen kördes iväg och stannade på annan plats där kvinnan våldtogs. Därefter rånade männen henne på 10 000 kronor, körde vidare och kastade senare ut henne ur bilen. De tre männen åtalas nu för människorov, grov våldtäkt och rån. Rättegången kommer att hållas i Göteborgs tingsrätt, eftersom två av männen även är åtalade för andra brott i Göteborg. P4 Göteborgp4goteborg@sverigesradio.s

 • Simon Phipps om Brexitfiaskot: Vi skäms! 
  av P4 Göteborg 2019-05-24 kl. 14:23

  Lyssna: Simon Phipps om mays avgångsbeskedDen brittiska premiärminister Theresa Mays avgång välkomnas av engelsmannen och dirigenten Simon Phipps i Göteborg. – Jag kan inte minnas en liknande situation, att en premiärminister har förnedrats gång på gång, utan att det fått konsekvenser, säger Simon Phipps som har bott i Göteborg i drygt 25 år och som blev svensk medborgare efter folkomröstningen för två år sedan.Han anser att de två år sedan Storbritannien röstade ja till att lämna EU har skadat landets rykte. Kalle Wannerskogkalle.wannerskog@sverigesradio.se  Isabella Westbergisabella.westberg@sverigesradio.s

 • Jägare ryter ifrån mot smitarna: Ett onödigt lidande
  av P4 Göteborg 2019-05-24 kl. 14:00

  Lyssna: Jägare ryter ifrån mot smitarna: Ett onödigt lidandeEftersöksjägaren Bosse Lindqvist får ofta avliva påkörda djur som lämnats svårt skadade.– Jag blir så illa berörd, det är allas skyldighet att rapportera.Häromdagen blev Bosse Lindqvist utkommenderad av Nationella viltolycksrådet, NVR, efter att en cyklist larmat om en skadad råbock vid Säröleden. – Jag hittade råbocken med båda bakbenen krossade och den hade släpat sig sjuttio meter ut från vägen. Råbocken hade blivit påkörd utan att någon ringt in och rapporterat olyckan. – Hade bara någon bemödat sig att ringa 112 eller använda viltolycksappen så hade vi kunnat förkorta råbockens lidande med flera timmar. Händelsen är bara en i raden av många viltolyckor som inte rapporteras in och skapar onödigt lidande för djuren. – Jag vet ett rådjur som låg tre dygn innan en eftersöksjägare var där och det levde fortfarande. Det är fruktansvärt. Nu vill Bosse Lindqvist påminna alla om vikten att larma vid en olycka. – Det är inte straffbart att köra på vilda djur, men det är straffbart att inte anmäla och märka ut olycksplatsen. Hör mer om hur du ska agera vid en viltolycka i ljudklippet! Per Dahlbergper.dahlberg@sverigesradio.se Emilie Lindholmemilie.lindholm@sverigesradio.s

Känsliga uppgifter? Tipsa säkert med Radioleaks!