P4 Göteborg

(Scrolla ner och välj avsnitt)

 • Polisen bekräftar medgivande kring branden
  av P4 Göteborg 2019-09-16 kl. 11:28

  Lyssna: INSL polisen Anna Jansson om branden SjälvständigtPolisen misstänker att branden i Slottsskogshallen kan har varit anlagd och under måndagen har dessutom två yngre personer medgett att de kan ha bidragit till branden.– Det är två väldigt unga pojkar som har gjort medgivande till detta, säger Anna Jansson som är förundersökningsledare. Polisen kommer göra en brottsplatsundersökning för att försöka ta reda på mer kring omständigheterna runt hur branden kan ha startat. Det kommer dock troligtvis inte kunna göras förrän på tisdagen eftersom det fortfarande är väldigt varmt vid platsen och det råder rasrisk. P4 Göteborgp4goteborg@sverigesradio.s

 • Friidrottsförbundet samlar till möte efter branden
  av P4 Göteborg 2019-09-16 kl. 10:06

  Lyssna: Jahja Zeqiraj om brandenByggnaden är totalförstörd och de föreningar som har bedrivit verksamhet i hallen drabbas hårt av det här. Under dagen samlar därför Göteborgs Friidrottsförbund de drabbade föreningarna för att få en samlad lägesbild.Orsaken till branden i Slottsskogshallen igår kväll är ännu inte klar - polisen misstänker att branden var anlagd och utreder uppgifter om två tolvåriga pojkar som ska ha varit i närheten. – Och sedan ska dessutom kontakta kommunen för att ha en dialog med dem. Vi hoppas att vi tillsammans kan lösa det här på bästa sätt, säger Jahja Zeqiraj, ordförande i Göteborgs friidrottsförbund. P4 Göteborgp4goteborg@sverigesradio.s

 • Trampolinklubbens framtid oviss efter branden
  av P4 Göteborg 2019-09-16 kl. 09:48

  Lyssna: Trampolinklubben om brandenI och med nattens brand där Slottskogshallen brann ner så försvann många föreningars träningslokal. En av de drabbade klubbarna är Västra Frölunda Trampolinklubb, som dessutom blev av med alla sina redskap.– Det är en jättestorg sorg, vi är en lite förening som tränat i den här hallen i över 20 år, säger Cecilia Johansson som är en av de som driver den ideella föreningen. Eftersom föreningen är förhållandevis liten, med bara 80 medlemmar, har man inte haft råd att försäkra sina redskap. – Vi har förlorat redskap till ett värde av 1,5-2 miljoner kronor. Så vi står utan lokal och utan redskap, så det är absolut förödande, säger Cecilia Johansson. P4 Göteborgp4goteborg@sverigesradio.s

 • Guldryck av Rosengård efter vinst mot Göteborg
  av P4 Göteborg 2019-09-16 kl. 05:46

  Lyssna: Guldryck av Rosengård efter 17-åringens målUnder sista halvtimmen visade Rosengård vilket lag som är bäst i Sverige. Två mål inom fyra minuter knäckte Göteborg – och Malmölaget tog ett stort kliv mot SM-guld.Efter en taktiktung första halvlek med två bra försvar och noll målchanser satte matchen fart efter paus. Anna Anvegård gjorde 1-0 i 73:e minuten och några minuter senare satte 17-åriga Hanna Bennison 2–0 på volley. – Hon fattar väldigt kloka beslut hela tiden. Det finns en otrolig potential i den spelaren, säger Radiosportens expert Johanna Frisk. Så här säger Bennison till Radiosporten: – Jag försöker bara spela boll som jag alltid gjort. Försöker göra mitt bästa hela tiden och då blir det väl så här, säger hon. Lyssna på intervjun med Bennison här nedan. Rosengård har fortfarande fyra poängs försprång till tabelltvåan Vittsjö. Men Göteborg har nu lämnats åtta poäng bakom. Vittsjö som slog Kif Örebro med 1-0. I bottenstriden spelade Djurgården och Limhamn/Bunkeflo 0-0, det innebär att Limhamn/Bunkeflo behåller två poängs försprång till just Djurgården på kvalplats. Radiosportenradiosporten@sverigesradio.s

 • Tunga förluster för Häcken och IFK Göteborg
  av P4 Göteborg 2019-09-16 kl. 05:42

  IFK:s målskytt Giorgi Kharaishvili under söndagens fotbollsmatch i Allsvenskan mellan Hammarby IF och IFK Göteborg på Tele2 Arena.Lyssna: Häckens Peter Abrahamsson efter förlustenHäcken föll i toppmötet mot som AIK med 2-1 i toppmötet och Blåvitt är troligen borta från guldstriden efter storstryk borta mot Hammarby i en målrik match som slutade 6-2.Chinedu Obasis gav AIK ledningen i första halvlek, men Häckens Paulinho kvitterade. I mitten av den andra halvleken fick sedan AIK straffspark sedan Karol Mets fallit i duell med Paulinho. – Oerhörda protester från Häcken-spelarna, Mets ser ut att falla ganska mycket av sig själv, säger Radiosportens Jonas Enarson. Sebastian Larsson satte straffsparken säkert till 2-1 och AIK höll undan och tog tre värdefulla poäng i toppstriden. Laget ligger nu två poäng före Djurgården, som möter Helsingborg i morgon. Häcken-AIK 1-2Hammarby-Göteborg 6-2Malmö-Norrköping 1-0 Lyssna på spelarintervjuer här nedan Nytt målkalas av Hammarby Även Hammarby är med i guldstriden efter storseger 6-2 hemma mot IFK Göteborg. Hammarby har gjort överlägset flest mål i allsvenskan och bjöd på nytt målkalas med sex olika målskyttar. Hammarby rivstartade direkt och hade 3-0 redan efter 13 minuters spel. – Hammarby bara gasar och gasar, Göteborg har ingen chans, refererade Radiosportens Johan Bengts. Göteborg hade svårt att hänga med i Hammarbys snabba anfallsspel och det kunde blivit fler än dom sju mål som det blev i matchen. Segern innebär att Hammarby tog sig förbi Häcken upp på fjärde plats, fem poäng bakom AIK. För IFK Göteborg innebär förlusten att laget med största sannolikhet är borta från guldstriden och nu får rikta in sig på att bli topp 3 där en Europakvalplats ligger i potten. Andreas Lundinandreas.lundin@sverigesradio.s

 • Hör polisens insatsledare vid branden
  av P4 Göteborg 2019-09-15 kl. 23:57

  Lyssna: Liverapport från branden i SlottskogenEtt 60-tal brandmän har under kvällen bekämpat en kraftig brand i Slottskogshallen i Göteborg. Så här sa polisens insatsledare Martin Kallas strax efter klockan 22.Linn Ohlssonlinn.ohlsson@sverigesradio.s

 • Slottskogshallen nedbrunnen till grunden
  av P4 Göteborg 2019-09-15 kl. 18:58

  Lyssna: Räddningstjänsten om nedbrunna Slottsskogshallen 830Slottsskogshallen totalförstördes i den kraftiga branden under söndagskvällen. Orsaken till branden ännu oklar och i det finns inga uppgifter om skadade personer.Under kvällen mellan söndagen och måndagen bekämpades branden av ett 20-tal enheter från räddningstjänsten. Ett så kallat VMA, viktigt meddelande till allmänheten, gick ut under söndagskvällen, där boende i närheten av området uppmanades att hålla sig inomhus och stänga sina fönster. Senare under kvällen kom beskedet att det inte längre var någon fara för allmänheten. Vid halvtolv-tiden bekräftade räddningstjänsten att Slottsskogshallen rasat ihop. Släckningsarbetet beräknas pågå in på måndagen. Vid femtiden på måndagsmorgonen meddelade räddningstjänsten att man var kvar på platsen med fyra bilar för eftersläckning.Orsaken till branden är ännu oklar. Först efter det att elden är helt släckt kan polisen gå in för att börja sin tekniska undersökning. Det finns uppgifter som säger att den kan ha orsakats av att två pojkar i 12-årsåldern eldat i närheten av idrottshallen. Polisen säger på måndagsmorgonen att man vet att pojkarna varit på platsen men det är fortfarande oklart om de ligger bakom branden. Göteborgs Friidrottsförbund säger till Göteborgs-Posten att det också var en misstänkt anlagd brand i ett förråd till Slottsskogshallen för tio dagar sedan. P4 Göteborgp4goteborg@sverigesradio.s

 • Stor polisinsats i Angered – larm om beväpnat gäng
  av P4 Göteborg 2019-09-15 kl. 18:01

  Stor polisinsats i Rannebergen, larm om beväpnat gäng. Lyssna: MultiTrack -> Namnlös Intervju Polisen oscbarPå söndagen pågick en stor polisinsats med hund och helikopter i Rannebergen norr om Göteborg. Tre personer har omhändertagits.Vid 17-tiden på söndagseftermiddagen fick polisen ett larm om att man har sett cirka 8 personer som varit maskerade och hanterat två pistoler i Rannebergen nära Angered. – När vi får den informationen skickar vi mycket resurser. Det är bland annat en enhet med hund och en polishelikopter på plats, säger Andreas Odén, vakthavande befäl vid polisen i region Väst. När de första patrullerna anlände ska flera personer ha flytt platsen till fots. En person ska också ha slängt iväg en väska där polisen hittat narkotika. – Vi har även hittat en kniv och ett järnrör, säger Andreas Odén. Vid 17:45 hade polisen omhändertagit tre personer. Insatsen fortgår och det finns misstanke om vapenbrott och narkotikabrott. Vid 18:15 höll polisen på att avveckla insatsen. P4 Göteborgp4goteborg@sverigesradio.s

 • Stopp i tågtrafiken mellan Göteborg och Alingsås
  av P4 Göteborg 2019-09-15 kl. 17:32

  Stopp i tågtrafiken mellan Göteborg och Allingsås. Ett träd har fallit över en kontaktledning och det är stopp i båda riktningar.Det är stopp i tågtrafiken genom Stenkullen mellan Göteborg och Alingsås. Orsaken är att ett träd fallit över kontaktledningen. Detta påverkar alla tåg som trafikerar sträckan Göteborg-Skövde-Stockholm. Trafikverkets personal är på väg till platsen och det finns i nuläget ingen prognos för när tågtrafiken kommer att rulla igen. Uppdatering: Strax innan 19 på söndagskvällen rullade tågen åter på sträckan. Det kan dock fortfarande vara förseningar till följd av händelsen. P4 Göteborgp4goteborg@sverigesradio.s

 • Flera kollisioner mellan spårvagnar och bilar
  av P4 Göteborg 2019-09-15 kl. 17:02

  Flera kollisioner mellan spårvagnar och bilar i centrala Göteborg. Lyssna: MultiTrack -> Namnlös Spårvagnar oscbarPersonbilar har krockat med spårvagnar både vid Redbergsplatsen och Stenpiren på söndagseftermiddagen.Det var vid halv fyra på söndagseftermiddagen som räddningstjänsten fick ett larm om att en personbil kolliderat med en spårvagn på Redbergsplatsen i centrala Göteborg. Enligt polisen rör det sig om misstänkt smitningsolycka då bilen kört iväg kort därpå. Ingen person ska ha kommit till skada. Kollisionen bidrog dock till kraftiga förseningar och omläggning av flera spårvagnslinjer i norrgående riktning. Vid 16-tiden kom ytterligare ett larm om en kollision mellan personbil och spårvagn vid hållplats Stenpiren. Detta ska ha varit en lättare sammanstötning och inte heller någon personskada här. Vid 16.15 på söndagseftermiddagen var trafiken igång som vanligt igen på båda platserna enligt Västtrafiks störningsjour. P4 Göteborgp4goteborg@sverigesradio.s

 • Kraftig blåst ställer till besvär
  av P4 Göteborg 2019-09-15 kl. 15:01

  Man förtöjer sin båt på SaltholmenLyssna: Kraftig blåst ställer till problemVästsverige får mycket problem med den starka vinden.Det är en mycket blåsig dag och SMHI har utfärdat en klass ett-varning. Den kraftiga blåsten har ställt till det med inställda tåg Uddevalla -Strömstad.  Stena meddelar att färjan STENA Vinga till Fredrikshamn tur och retur är inställd på grund av blåsten Räddningtjänsten får in allt fler samtal om nedfallande träd . På bland annat Kongahällvägen där trädet lagt sig över elledning, på Tjörn intill en affärs parkering och tidigare föll ett träd över vägen och på en elledning i Hindås i Härryda. Vi har inga rapporter om skadade. Och båtägarna är förstås oroade. På Saltholmen hade flera båtar slitit sig på söndagförmiddagen enligt Otto som lade på en extra tamp på sin båt. Man bör också ta sig en extra koll i trädgården och ta hand om lösa föremål som kan blåsa runt. Hasse Anderssonhasse.andersson@sverigesradio.s

 • Rörlig göteborgsskytt tog EM-medalj
  av P4 Göteborg 2019-09-15 kl. 14:04

  Cecilia Lindberg, EM-silvermedaljör i dynamiskt skytte Cecilia Lindberg från Göteborg, tog silver vid europamästerskapen i dynamiskt skytte i Belgrad som avslutades igår, lördag.Dynamiskt sportskytte skjuts med pistol, hagelgevär och gevär och går ut på att skytten skall träffa flera olika tavlor, på olika avstånd, på tid. Susanne Pejle, från Torup tog silver i en annan klass och Olle Lindskog från Jönköping tog brons Sveriges herrar tog även brons i lag i dynamiskt skytte P4 Göteborgp4 goteborg@sverigesradio.s

 • Ale inför Aleförslaget för en bättre kommun
  av P4 Göteborg 2019-09-15 kl. 10:41

  Madeleine och Markus Lahti är positiva till den nya satsningen.Lyssna: Medborgaförslag i Ale digitaliserasAle kommun ber nu invånarna om tips på hur kommunen ska förbättras. Genom det så kallade Aleförslaget kan invånarna digitalt komma med idéer men även rösta på andras förslag.Förslaget kan handla om exempelvis barn- och äldreomsorg, skola, kultur- och fritidsverksamhet. – Vilken bra grej, vi saknar en simhall här i Nödinge så det hade jag kunnat tänka mig föreslå, säger Markus Lahti som boende i Ale kommun.Efter att medborgaren skickat in förslaget ligger den sedan publicerat på kommunens hemsida i 90 dagar så att andra kan läsa, kommentera och stödja förslaget genom att rösta på det. För att förslaget ska gå vidare till ansvarig nämnd för ett beslut, skall den minst ha fått 75 röster. – Vi saknar en simhall här i Nödinge, så det hade jag kunnat tänka mig föreslå, säger Markus Lahti som boende i Ale kommun. – Vi vill underlätta för medborgarna, för ofta kan de tycka att det är krångligt med att skicka in medborgarförslag, men genom den här digitaliseringen blir det enklare, säger Mikael Berglund (M) kommunalråd i Ale kommun. Dennis Francodennis.franco@sverigesradio.s

 • Fem till sjukhus efter frontalkrock
  av P4 Göteborg 2019-09-15 kl. 05:32

  Lyssna: Fem till sjukhus efter frontalkrockFem persone fördes vid midnatt - natten till söndagen- till sjukhus efter en frontalkrock mellan två bilar på Bergsjövägen i Göteborg.Samtliga fördes till sjukhus och på morgonen uppger SU´s presstjänst att de klarat sig med lindriga skador. Polisen misstänker att olyckan berodde på att någon gjort sig skyldig till grov vårdslöshet i trafik. Bergsjövägen fick stängas av under räddningsarbetet och sedan under bärgningen. P4 Göteborgp4goteborg@sverigesradio.s

 • Frölunda chanslöst mot Brynäs i SHL-premiären
  av P4 Göteborg 2019-09-14 kl. 18:09

  Ett chanslöst Frölunda mötte Brynäs i SHL-premiären. Lyssna: SHL-kollen: Regerande mästaren chanslös mot BrynäsBrynäs körde över regerande mästaren Frölunda i Göteborg på lördagen – samtidigt som Oskarshamn gjorde historisk SHL-debut borta mot Skellefteå och bjöd på målkalas.Frölunda–Brynäs 2–5 (0–2, 0–3, 1–0) Brynäs utklassade regerande mästaren i två perioder och hade 5–0 inför sista akten. Frölunda putsade siffrorna en aning men var aldrig nära poäng i premiären. Skellefteå–Oskarshamn 5–4 e. fl (0–1, 3–3, 1–0, 1–0) SHL:s premiärdag fortsätter med ytterligare fem matcher på lördagskvällen – följ dem alla i sportnytt. Martin Nilssonmartin.r.nilsson@radiosporten.s

 • Brand i lägenhet nära Heden
  av P4 Göteborg 2019-09-14 kl. 17:20

  Lyssna: Oscar brand1Vid kvart över fyra på lördagseftermiddagen bröt en brand ut i en lägenhet nära Heden i centrala Göteborg. Enligt Räddningstjänsten var branden släckt vid 17-tiden och ingen ska ha kommit till skada.P4 Göteborgp4goteborg@sverigesradio.s

 • Låna en politiker satsning för direktdemokrati i Östra Göteborg
  av P4 Göteborg 2019-09-14 kl. 14:29

  Kajsa Pålsson ville ställa frågor om bland annat Kortedala biblioitekLyssna: Låna en politikerInvånarna i stadsdelen får möjlighet att träffa och ställa frågor till sina lokalpolitiker. Detta är något som testades innan valet och som nu kommer att permanentas.Låna en politiker innebär att invånarna kan boka tid för att prata med politikerna och ställa frågor de vill ha svar på. Under helgen pågick både Bergsjöloppet och Tellus kulturfestival, då passade också stadsdelpolitikerna att träffa de boende. Kajsa Pålsson var först ut att få prata med Peter Mattiasson som är ordförande i stadsdelsnämnden Östra Göteborg -Jag tycker att det är fantastiskt att få lite transparens i den politiska processen, säger Kajsa Pålsson. Josipa Kesicjosipa.kesic@sverigesradio.s

 • Forskare: Politikerna har inte vårdat valfrihetsreformen LOV
  av P4 Göteborg 2019-09-14 kl. 13:09

  Axel Josefson, moderat ordförande i kommunstyrelsen.Lyssna: INSL LOV efter KF självständigt ljudPolitikerna i Göteborg som drivit igenom LOV inom hemtjänsten, att äldre numera kan välja om man vill ha privat eller kommunal hemtjänst, har inte förvaltat reformen särskilt väl.Det tycker Gustaf Kastberg, professor i offentlig förvaltning på Förvaltningshögskolan i Göteborg. Bland annat har man underskattat behovet att få ett aktivt stöd i att välja utförare. Den borgerliga alliansen lyckades redan under det förra röd-gröna styret samla en knapp majoritet för att införa LOV, nu när de själva sitter vid makten och LOV införts är facit hittills att bara 5 % har privat hemtjänst. Därför vill den borgerliga Alliansen hjälpa de privata aktörerna på traven, genom att ta bort kommunens hemtjänst som grundalternativ för ickeväljarna. Den som inte gör ett aktivt val skulle istället fördelas slumpmässigt bland aktörerna i systemet. Något partierna på vänsterkanten är mycket kritiska till det. Socialdemokraternas Jonas Attenius har kallat det tvångsprivatisering och vänsterpartiets Daniel Bernmar för ett "mormorslotteri". I veckan var frågan uppe både i kommunstyrelse och kommunfullmäktige. Och där åkte det borgerliga styret på pumpen. Martin Wannholt, som aktivt drev på för LOV inför beslutet, är dag partiledare för Demokraterna. Han vill inte ge de privata aktörerna en extra skjuts: – I dagsläget ser vi ingen anledning att göra på ett annat sätt.Den som inte aktivt väljer en utförare ska få kommunal hemtjänst. Kommunstyrelsens moderate ordförande Axel Josefson:– Det är tråkigt att vi inte är beredda att ställa upp 100 procent för alla aktörer. Alliansen står ensamma i detta. Erica Hedinerica.hedin@sverigesradio.s

 • Plåster ska kunna upptäcka hudcancer
  av P4 Göteborg 2019-09-14 kl. 08:45

  Lyssna: Plåster ska kunna upptäcka hudcancerForskare i Malmö vill ta fram ett plåster som snabbt och enkelt ska kunna upptäcka hudcancer.Tanken med plåstret, som forskarna vid Malmö universitet försöker utveckla, är att det ska kunna användas i stället för vävnadsprov och därmed avlasta vården. – Plåstret skulle kunna klistras på människors hud, när de till exempel går till ett apotek. Sedan lämnas plåstret tillbaka till apoteket efter en halvtimme för att analyseras, säger Tautgirdas Ruzgas, professor i biomedicinsk teknologi. Hudcancer är den vanligaste cancerformen i Sverige, och förekomsten av de två hudcancertyperna malignt melanom och skivepitelcancer är den som ökar mest i befolkningen. Det gör att vården får alltfler hudförändringar som till exempel växande födelsemärken att undersöka, och enligt Tautgiradas Ruzgas leder runt hälften av undersökningarna till att det tas ett vävnadsprov som skickas för analys. Forskarna i Malmö samarbetar med ett antal företag för att ta fram en typ av plåster som kan placeras på hudförändringen och göra det enklare att diagnostisera hudcancer i ett tidigt skede. – Det finns massa biopsier som belastar sjukhusen, så skulle man ta bort en del av det arbetet skulle det vara en stor vinst, säger Tautgirdas Ruzgas. Forskargruppen arbetar nu med att identifiera små molekyler i huden som signalerar att cancerceller och kroppens immunförsvar är i krig, som Tautgirdas Ruzgas förklarar det, och som därmed är ett tydligt tecken på cancer. Frågan är också hur molekylerna ska kunna fångas på ett plåster. – Just nu jobbar vi med att förstå hur de små molekylerna tränger ur vävnad in på hudytan. Om vi lägger på ett plåster i en halvtimme, hur många molekyler kommer in i plåstret? säger han. Det fyraåriga forskningsprojektet, som bland annat finansieras med tolv miljoner kronor från KK-stiftelsen, är halvvägs. När projektet närmar sig sitt slut hoppas forskarna att det ska finnas en prototyp och att kliniska studier ska kunna inledas. – Det blir kanske efter två år något som liknar ett plåster och som kan börja testas på människor, säger Tautgirdas Ruzgas. Petra Hauptpetra.haupt@sverigesradio.s

 • Älvsborgsbron åter öppen efter tidigare olycka
  av P4 Göteborg 2019-09-14 kl. 00:41

  inga personskador har rapporterats i samband med olyckan.Strax innan midnatt inträffade en olycka på Älvsborgsbron i riktning mot Angered då en kranbil välte.Det var strax innan midnatt som en olycka inträffade på Älvsborgsbron i riktning mot Angered då en kranbil ska ha vält, rapporterar GP. Till följd av olyckan stängdes vägen av helt i riktning mot Hisingen, inga personskador har rapporterats i samband med olyckan. – Det är en av kranbilarna som arbetar på Älvsborgsbron som har vält och ligger på sidan. Ska man ut på Hisingen är det Tingstadstunneln som gäller, säger Peter Harrysson, vägtrafikledare på Trafikledningscentralen Väst till tidningen. Vid 01.05 kunde trafiken släppas på igen. Trafikanterna får räkna med en hel del köer på platsen och även stora förseningar i busstrafiken i Göteborg på grund av olyckan. Första prognosen var att det skulle ta 45 minuter att få bort kranbilen därifrån. P4 Göteborg p4goteborg@sverigesradio.s

Känsliga uppgifter? Tipsa säkert med Radioleaks!