P4 Göteborg

(Scrolla ner och välj avsnitt)

 • Just nu: Syralarm i Skandiahamnen
  av P4 Göteborg 2019-01-17 kl. 10:06

  Lyssna: Syralarm i SkandiahamnenRäddningstjänsten ryckte under förmiddagen ut till Skandiahamnen i Göteborg efter larm om ett misstänkt farligt utsläpp.När en tank skulle lyftas från ett fartyg ner på kaj i Skandiahamanen på torsdagsförmiddagen märkte man att den droppade. Hamnen placerade tanken med syra i en balja för att förhindra läckage. Räddningstjänsten skickade först sju enheter men har nu en enhet kvar men det ska inte vara någon risk för att syra hamnar i älven. Artikeln uppdateras P4 Göteborgp4goteborg@sverigesradio.s

 • Hushåll i Högsbo utan vatten efter läcka
  av P4 Göteborg 2019-01-17 kl. 09:04

  Boende i Högsbo har drabbats av en stor vattenläcka vilket gör att de som bor högt upp inte har något vatten.Däremot kan de som bor lägre ha vatten men med dåligt tryck säger kretslopp- och vattens driftledare till P4 Göteborg. Vattenposter är utsatta bland annat vid Hemköp på Fyrktorget och Växelmyntgatan 39. Läckan uppstod vid tretiden natten till torsdag. Den är lokaliserad enligt prognosen ska Högsboborna får vattnet tillbaka under eftermiddagen.  P4 Göteborgp4goteborg@sverigesradio.s

 • Trafikkontoret planerar för fler skyddsbarriärer
  av P4 Göteborg 2019-01-17 kl. 06:00

  Emelie Setterberg, trafikingenjör vid Trafikkontoret i Göteborg, vid skyddsbarriärerna som står på Kungsgatan i Göteborg. Lyssna: Trafikkontoret planerar för fler skyddsbarriärerGöteborgs nya skyddsbarriärer håller på att placeras ut i stan. Samtidigt planeras det för ytterligare skydd vid stadens evenemangsstråk.Skyddsbarriärerna ska hindra fordon från att köra fort på gator där det går mycket människor. Totalt har sex av ett 30-tal placerats ut. Skydden är av betong och fungerar även som gatumöbler.  Det finns även planer på att skaffa ännu fler skydd vid Göteborgs evenemangsstråk, som till exempel Ullevi, Liseberg och Scandinavium. Exakt hur de ska utformas är inte bestämt än.  – Vi ser över möjligheten att säkra upp med både tillfälliga och permanenta säkerhetsanordningar, säger Emelie Setterberg, trafikingenjör vid Trafikkontoret i Göteborg.  Hör hela reportaget i ljudklippet.   Josefin Marjomaajosefin.marjomaa@sverigesradio.s

 • Dags för kvartsfinal två i Vi i femman
  av P4 Göteborg 2019-01-17 kl. 06:00

  Dante Grave-Müller och Johanna Wåhlström från Önnerödsskolan samt Agnes Hjalmers och Svante Svensson från ISGR 5B. Ikväll avgörs vem som går vidare i Vi i femman då Önnerödsskolan 5C och ISGR 5B möts i kvartsfinal 2.  Hör tävlingen klockan 17.00.Det är Dante Grave-Müller och Johanna Wåhlström som företräder Önnerödsskolan 5C från Landvetter. Detta lag kommer möta Svante Svensson och Agnes Hjalmers från ISGR 5B. ISGR står för International School. Precis som vanligt drar programmet igång klockan 17. Då hör du de kluriga frågorna och entusiastiska hejaramsorna.  Kommande finaler:   Lokal Kvartsfinal 3, tisdagen den 22 januari:Klass 5A i Krokslättsskolan mot klass 5B i Toltorpsskolan Lokal Kvartsfinal 4, torsdagen den 24 januari:Klass 5C i Lindåsskolan mot klass 5:2 i Sinntorpsskolan.  Lokal Semifinal 1, tisdagen den 29 januari:Vinnaren av Lokal kvartsfinal 1 Lackarebäcksskolan 5B mot vinnare av Lokal kvartsfinal 2 Lokal Semifinal 2, torsdagen den 31 januari:Vinnare av Lokal kvartsfinal 3 mot vinnare av Lokal kvartsfinal 4  Lokal final, tisdagen den 5 februari:Vinnare av Lokal semifinal 1 mot vinnare av Lokal semifinal 2 P4 Göteborgp4goteborg@sverigesradio.s

 • Pixbo vann kämpamatch mot Dalen
  av P4 Göteborg 2019-01-16 kl. 22:18

  Pixbos Anton Eriksson och Dalens Alexander Hedlund under innebandymatchen i Superligan mellan IBK Dalen och Pixbo Wallenstam IBK i Umeå Energi Arena.Lyssna: Pixbo vann mot DalenDet blev 6-5 efter förlängning då Pixbo Wallenstam IBK mötte IBK Dalen i innebandyns superliga under onsdagskvällen.Matchen spelades i Umeå Energi Arena. När den var slut stod det 5 - 5. Eftersom Pixbo vann efter förlängning fick de ett extrapoäng så totalt blev det två poäng till laget efter kvällens match.  – Det var en riktig kämpamatch från vår sida, vi saknade flera av våra mest tongivande spelare, ändå vann vi en sådan här svår bortamatch. Det visar att vi ett starkt kollektiv, säger Jonas Eliasson, tränare för Pixbo.  Det var en viktig seger för Pixbo eftersom de åtta bästa lagen går vidare till slutspel i svenska superligan. Pixbo ligger just nu på åttonde plats så varje poäng är viktig. Nästa match för Pixbo är på tisdag då de möter Storvreta hemma. Slutspelet drar igång i mitten på mars. Madeleine Bldibergmadeleine.blidberg@sverigesradio.s

 • Man misshandlad i Gamlestaden
  av P4 Göteborg 2019-01-16 kl. 21:20

  Arkivbild. Vid 20-tiden på onsdagskvällen misshandlade och rånade tre personer en fjärde person på Gamlestadens torg. Då polisen kom sprang de tre från platsen. Ingen är gripen i nuläget.Mannen som rånades har förts till sjukhus för kontroll. Han hade bland annat skador i ansiktet. Vid rånet tog gärningsmännen bland annat hans mobiltelefon. Polis har sökt efter dem i området men ännu är ingen gripen. P4 Göteborgp4goteborg@sverigesradio.s

 • Äldre mår bättre än någonsin
  av P4 Göteborg 2019-01-16 kl. 18:40

  Två av deltagarna i studien av personer födda 1944, Kristina Vargdunge och Madeleine Andersson. Lyssna: Forskaren Ingmar Skoog om forskning kring äldres hälsaDagens 70-åringar mår enormt mycket bättre än tidigare generationer. Både fysiskt och psykiskt. Det konstaterar forskningsledaren Ingmar Skoog.Sedan 1971 har Göteborgs universitet undersökt 70-åringars liv och hälsa. Idag bjöds för första gången hundratals deltagare in till Wallenbergs konferenscentrum, nära Medicinareberget, för att få veta vad forskningen kommit fram till om dem. Idag stod deltagare födda 1944, den så kallade "rock and roll-generationen",  i centrum. Föreståndaren för AgeCap, Ingmar Skoog, jämför dem med 70-åringar för 50 år sedan. – Det är enorma skillnader. De har mycket bättre intellektuell förmåga och de har mycket bättre fysik. Även när man jämför med de som vi undersökte för 15 år sedan. De är mycket mer aktiva och de reser mer, de har lägre blodtryck och lägre hjärtkärlsjukdomar, det är kvinnorna som förändrats mest till de bättre, säger han.  Två av deltagarna, Kristina Vargdunge och Madeleine Andersson i den så kallade H70-studien instämde i detta: – Det känns väldigt positivt, vi har ett fantastiskt liv. Vi är 75 men känner oss inte som det, säger de.  Sjuksköterskan Hanna Falk kan visa att de som kan använda internet upplever att de har bättre hälsa. – Vi har sett att det finns ett klart samband mellan en bättre självskattad hälsa och internetanvändning.  350 deltagare i studien var med under dagen. Anna Olofssonanna.olofsson@sverigesradio.s

 • Oppositionen fällde alliansen
  av P4 Göteborg 2019-01-16 kl. 17:04

  Alliansen i Göteborg fick se sig besegrad idag. Helene Odenjung (FP), David Lega (KD), Emmyly Bönfors (C) och Axel Josefson (M). ARKIVBILD.Lyssna: Oppositionen fällde alliansenUnder onsdagen fick alliansen i det nya politiska minoritetsstyret i Göteborg för första gången se sig överkörda av oppositionen i kommunstyrelsen.Det betyder att de extra fritidsresor som funnits de senaste åren inom färdtjänsten blir kvar. Alliansens förslag var på 10 miljoner kronor extra vilket inte inkluderade de extra fritidsresorna. Detta fälldes av Vänsterpartiet, Miljöpartiet, Socialdemokraterna och Demokraterna som i stället röstade igenom 15 miljoner kronor mer till färdtjänstnämnden i Göteborg. Helén Palmqvist Novikhelen.palmqvist_novik@sr.s

 • Frälsningsarmén intar Nordstan
  av P4 Göteborg 2019-01-16 kl. 16:49

  Susanne Jansson, Åsskar och Gabriel Ekbäck från Frälsningsarmén på HisingenLyssna: Frälsningsarmén intar Nordstan med musikMycket folk samlades i Nordstan då Frälsningsarmén bjöd på underhållning och gratis soppa.I 21 år har Frälsningsarmén visat upp sin verksamhet i Nordstan, med sång, musik och information. På senare tid vänder de sig mer till barn och ungdomar. Gabriel Ekberg har bland annat startat kylskåpsradio för barn som man kan lyssna på i olika sociala medier. På fredag gör man en satsning, först är det ett stort barnkalas och på kvällen sätter man bland annat upp en stor fotbollsplan där ungdomar kan möta varandra i ett projekt som heter "Fotboll for all" som drivs av Frälsningsarmén och Erikshjälpen. Hasse Anderssonhasse.andersson@sverigesradio.s

 • Stort strömavbrott i Göteborg
  av P4 Göteborg 2019-01-16 kl. 16:29

  Lyssna: Stort strömavbrott i GöteborgNära 8000 av Göteborg energis kunder blev utan el på onsdagseftermiddagen. Strömavbrottet påverkade även spårvagnstrafiken i centrala Göteborg.Men strax före 17.00 var strömmen tillbaka igen. Avbrottet berodde på en avgrävd kabel.  Områdena som berördes var Centrum, Haga, Guldheden, Masthugget, Annedal, Olivedal, Agnesberg, Krokslätt, Änggården och Högsbo.  P4 Göteborgp4goteborg@sverigesradio.s

 • Johan Jakobsson lägger av efter hjärnskakningarna
  av P4 Göteborg 2019-01-16 kl. 15:43

  Johan Jakobsson.Lyssna: Johan Jakobsson slutar med handbollJohan Jakobsson tvingas avsluta sin handbollskarriär. Den svenska landslagsstjärnan från Göteborg dras fortfarande med sviterna efter en hjärnskakning.– Det är höga risker och det är risker jag inte vill ta, säger han till gp.se. Det var under EM i Kroatien förra året som Johan Jakobsson fick åka hem på grund av en ny hjärnskakning. Efter det har han kämpat för att komma tillbaka, men nu väljer han att lägga ner karriären. – Det här går för långsamt. Det är för lång väg tillbaka. Det inkräktar för mycket på mitt vanliga liv för att jag ska tro att jag kan komma tillbaka till en handbollsnivå igen med alla de risker som det innebär, säger 31-åringen. Högernian som spelat i Warta och Sävehof och gjort 266 mål på 121 landskamper – berättar att det är ett beslut som vuxit fram. – Eftersom det på något sätt har vuxit fram under en så lång tid blir det ingen chock för mig att jag måste ta detta beslut utan det har sakta men säkert blivit självklart. Isabell Gradinisabell.gradin@sverigesradio.s

 • Rånförsök i centrala Göteborg
  av P4 Göteborg 2019-01-16 kl. 15:26

  Lyssna: Rånförsök i centrala GöteborgPolisen söker just nu efter två unga män med kniv som försökt råna en kiosk i centrala Göteborg.Det var vid 14-tiden som männen, som var delvis maskerade, tog sig in i butiken på Kungsgatan och hotade personalen. Men rånet misslyckades och männen försvann från platsen utan att ha fått med sig något. Ingen person ska ha blivit fysiskt skadad. Ännu är ingen gripen. P4 Göteborgp4goteborg@sverigesradio.s

 • Ansvarig för 400-årsfirandet lämnar
  av P4 Göteborg 2019-01-16 kl. 15:19

  Anki Sande på Göteborg & Co som ansvarar för firandet av Göteborgs 400-årsjubileum byter jobb.Gunnebo Slott och Trädgårdar AB meddelar att Anki Sande blir Gunnebos nya VD.  – Gunnebo är ett fantastiskt ställe, jag kände att jag måste ge det en chans. Även om jag måste lämna jobbet som programchef för jubileumsåret, säger hon till P4 Göteborg.   P4 Göteborgp4goteborg@sverigesradio.s

 • Föräldrar får betala avgift - även när förskolan är stängd
  av P4 Göteborg 2019-01-16 kl. 15:10

  Lyssna: Föräldrar får betala avgift - även när förskolan är stängdFrån och med i år kommer föräldrar i Göteborg behöva betala förskoleavgift hela året, även i juli då förskolan är stängd. Det har Alliansen beslutat.Tidigare har avgiften tagits ut för elva månader. Pengarna som kommer in från avgiften, drygt 25 miljoner kronor, ska användas till förskoleplatser. – Det här är ett sätt att se till att vi får mer intäkter som vi kan rikta direkt till förskolan, säger Liberalernas Helene Odenjung. Miljöpartiets Karin Pleijel är kritisk till att höja avgiften, något som redan är beslutat och ligger i budgeten. – Vi tycker det är absurt att man ska betala för en service man inte får, säger hon till P4 Göteborg.  P4 Göteborgp4goteborg@sverigesradio.s

 • Kvinna från Göteborgsområdet död i lavinolycka
  av P4 Göteborg 2019-01-16 kl. 11:37

  Lyssna: Ung kvinna död i lavinolyckaEn kvinna i 20-årsåldern från Göteborgsområdet har omkommit i en lavinolycka schweiziska Alperna, rapporterar både GP och GT.Kvinnan arbetade som skidlärare och var med en grupp när hon kom i vägen för lavinen, som inträffade vid 13-tiden på tisdagen. Hon hade med sig lavinutrustning och kunde sända ut en signal, men hennes liv gick inte att rädda. Kvinnans anhöriga är underrättade. P4 Göteborgp4goteborg@sverigesradio.s

 • Sjöstedts besked: V släpper fram Löfven
  av P4 Göteborg 2019-01-16 kl. 10:35

  Vänstepartiets ledare Jonas Sjöstedt.Lyssna: Vänsterpartiet släpper fram Löfven TGMJonas Sjöstedt (V) släpper fram Stefan Löfven (S) i statsministeromröstningen på fredag. Men V-ledaren Jonas Sjöstedt ger sitt stöd med hot om framtida misstroendeförklaring.– Jag har samtalat med Stefan Löfven. Vi har kommit överens om ett antal punkter, om andra inte, säger Jonas Sjöstedt på en pressträff. – Klausulen om att V inte ska få inflytande är nu i praktiken är tillintetgjord. Vi kommer att ha politiskt inflytande över mandatperioden. Enligt Sjöstedt har Löfven lovat att försvara jämlikhetsreformerna som S, MP och V genomförde under förra mandatperioden Vänsterpartiet hotar Stefan Löfven med misstroende, om den nya S-MP-regeringen lägger fram förslag om marknadshyror och försämringar av arbetsrätten. – Då kommer vi att avsätta Stefan Löfven, säger Jonas Sjöstedt. Följ regeringsbildningen i Ekots direktrapport. TT/Ekot

 • Alingsåskvinnors livshistorier samlas in
  av P4 Göteborg 2019-01-16 kl. 09:52

  Arbetarfamilj i Stockholm på 40-talet. Lyssna: SJÄLV Alingsås MuesumAlingsåskvinnor på tidiga 1900-talet är en kunskapslucka. Därför efterlyses berättelser ur kvinnors arbets- och vardagsliv.– Många tror att det ska vara extraordinärt, någon speciell person som har gjort storslagna saker. Men vi vill faktiskt höra hur vardagen varit för vanligt folk, säger Kajsa Landström som är etnolog och som startat igång det här projektet på Alingsås museum.  Museet har tagit fram ett frågeformulär som den som vill kan fylla i. Svaren kommer att användas i museets verksamhet och bevaras i museets samlingar, tillgängliga för framtida forskning. MER: Här kan du läsa om insamlingen! P4 Göteborgp4goteborg@sverigesradio.s

 • Swedavia varslar personal på Landvetter
  av P4 Göteborg 2019-01-16 kl. 09:45

  Landvetter flygplats.Lyssna: Landvetter kommenterar inte varselFlygplatsbolaget Swedavia varslar 125 anställda om uppsägning i Göteborg och Stockholm.Syftet är att bättra på effektiviteten och konkurrenskraften, enligt bolaget, som driver tio av de större svenska flygplatserna.  Varslet berör både personal på flygplatserna och kontorspersonal på koncernenheterna, i huvudsak anställda i Stockholm och Göteborg, enligt ett pressmeddelande. Flygplatskoncernen har cirka 3 200 anställda. P4 Göteborgp4goteborg@sverigesradio.s

 • Stort vapenbeslag i Frölunda
  av P4 Göteborg 2019-01-16 kl. 09:12

  Arkivbild. Lyssna: Polisen om vapenbeslaget i FrölundaPolisen genomförde igår ett större vapenbeslag i Frölunda efter att ha stoppat ett fordon.I bilen påträffades ett automatvapen och vid efterföljande husrannsakningar hittades ytterligare tre handeldvapen, två automatvapen, tre handgranater, två sprängladdningar samt 150 gram narkotika. Personen som stoppades är kopplad till den pågående konflikten i Tynnered och i samband med husrannsakningar greps ytterligare en person. Båda personerna är nu anhållna. – Vi kommer nog inte kunna stoppa konflikten helt med enbart repressiva metoder, men naturligtvis har det här en lugnande effekt, säger poliskommissarie Christian Nylén till P4 Göteborg.  P4 Göteborgp4goteborg@sverigesradio.s

 • Göteborg först med kirurgisk träning på avlidna
  av P4 Göteborg 2019-01-16 kl. 05:00

  Arkivbild från en vanlig operation. Lyssna: INSL KroppsdonationerNytt Kirurgiskt anatomiskt träningscentrum invigs på Medicinareberget. Det är det första i Sverige där kirurgerna kommer kunna öva på donerade avlidna kroppar.Det nya träningscentret är ett samarbete mellan Sahlgrenska universitetssjukhuset och Göteborgs universitet. Under flera år har man jobbat för att kunna öppna centret och det som har satt käppar i hjulet har varit det juridiska och etiska i frågan som nu ska vara i sin ordning. – Det är oersättligt att ha möjligheten att träna praktiskt utan att behöva göra det i patienter med de risker som det innebär, säger Magnus Braide som är professor i anatomi och föreståndare för det nya träningscentret. Tidigare har kirurgerna behövt åka utomlands för att få träna på nya tekniker eller avancerade operationsmetoder. Eller så har de tränat på importerade likdelar. För att få in kroppar har man egen donationsmottagning där donatorerna skrivit avtal om att de vill att deras kroppar används för detta ändamål. För detta får donatorerna begravningen betald. Just nu är det runt 20 kroppar som finns på institutionen och det är runt 300 som är med i donationsregistret, men man skulle vilja ha fler. Josipa Kesicjosipa.kesic@sverigesradio.s

Känsliga uppgifter? Tipsa säkert med Radioleaks!